Най-търсен е сортът "Кьосе", в момента по пазарите в Пловдив върви 1,20 лв. за кг
Не го отлагайте, защото няма време за втасване, ако искате кисело зеле за Коледа!
С тези думи търговци по пловдивските пазари подканват клиенти да си купят зеле и да го наложат в бидона. Крайният срок е тази събота и неделя. Заради топлото време досега мнозина отлагаха тази процедура, макар да е известно, че до Октомврийската революция (7 ноември) трябва да се наложи. Това обаче беше невъзможно, само преди седмица температурите в Пловдив стигаха 30 градуса. При такава жега има опасност зелето бързо да втаса и дори да се вкисне.
Най-търсен е сортът "Кьосе", защото е крехък и листата са подходящи за сарми. Килограмът му върви в момента по 1,20 лв. На борсата в Първенец може да се намери и за 0,80 лева.
Тези, които са си отгледали в градини, са на чиста печалба, защото знаят, че не са го торили. Третираното с препарати зеле бързо се разкапва в бидона, казват познавачи.
Самото налагане и добре известно. Бидонът трябва да е много добре почистен. Горните листа се почистват от зелките, а кочанът се разцепва на кръст. Добре е в него да се пъхнат няколко кристалчета едра сол, за да може зелето да втаса равномерно навсякъде, съветват домакини. След като зелките се подредят плътно в бидон от 100 литра, за него са нужни 2 кг едра морска сол, която се разтваря във вода и се долива. В следващите 20 дни е добре да се претака, казват хора с опит.