С около 10 процента е намаляло потреблението на хляб в Добричка област, по данни на производители на насъщния и на закуски. „Слаба работа, браншът работи ден за ден, въпрос на оцеляване е, защото намаленото потребление намаляма и производството”, обяснява Тошсо Няголов, председател на регионалната организация на хлебарите и сладкарите. „Определено хората се въздържат да купуват хляб, колкото им е необходим. При закуските ситуацията е още по-сложна. В нашия регион, където населението застарява, по-малката консумация на хляб не е добър признак. Хората разчитаха на по-високи пенсии, но повишението не се случи, според очакванията им, и сега се ограничават”, добавя той.
За перспектива в хлебарския бранш въобще не може да се говори, казва Няголов. „Хората икономисват от храна още сега, когато не са запалили печките или не са включили радиоторите”, казва още той.
Според Няголов, премахването на 20-те процента ДДС на хляба не е донесло никакви предимства на бранша. „И цената на брашното е без ДДС, но тази сума не е намалена от нея. Просто цената се брашното се увеличи с толкова. Преди премахването на 20-процентната ставка цената му беше 930-940 лв за тон, сега е от 1060 лв до 1120 лв. Тези 20 процента отидоха другаде, не при нас, а при мелничари, търговци и т.н.” – смята браншовикът. Вече трети месец цената на хляба не е „мърдала” нагоре, категорични са производители на насъщния.