Не повече от 5 лева струват продуктите, ако се приготви вкъщи, пресмятат домакини
400 грама козунак за 25 лева предлага една от пекарните в Пловдив. А майсторите й твърдят, че вече записват, за да смогнат да ги приготвят. "За 21-и, 22-и и 23-и - само с поръчки! Тогава очакваме буквално да ни затрупат. С наближаването на празника интересът се засилва", обясняват от фурната.
Ако заявката е за двоен козунак от 800 грама, тогава цената скача на 50 лева.
"Конкурират козунаците на премиершата Линда Петкова", коментират пловдивчани. И допълват, че съпругата на министър-председателя приготвя безглутенови, затова били толкова скъпи.
"Нашите също са специални", отвръщат от пловдивската пекарна, която е разположена на ул. "Стойчо Мошанов" (бившата "Изток").
"Скъпи са, но са уау", твърди Марина Велева, която ги е опитвала. И допълва, че тази година щяла да си поръча два от 400 грама именно от това място. Нейната приятелка я изгледа учудено. "Със златно брашно ли ги замесват", пита тя.
От фурната обясняват, че ги правят в три варианта - с шоколад, със стафиди, смокини и орехи, и чисти.
"Замесваме ги с квас, а горната коричка я мажем с жълтъци и ръсим с кафява захар с бурбонска ванилия от шушулки, доставени от о. Мадагаскар", разкриват майсторите. Яйцата били от свободни кокошки, а брашното - тип 700. Слагали още кисело мляко и масло.
Каквито и продукти да влагат, 50 лева за козунак е прекалено, категорични са опитни домакини.
Проверка по магазините в Пловдив показва, че нормален козунак може да се купи за 12 лева от 550 грама. Има и по-евтини. В пекарната до Пожарната например ги продават за 5,50 лева бройката. "В момента имаме свободна продажба. Но за Великден - само с предварително записване", обясниха продавачките. Техните тежат по 600 грама. Но и те не могат да повярват, че козунак се предлага за 50 лева. "Е, това вече е прекалено! Каквото и да има в него, не може на такава цена", коментира една от жените зад щанда.
Обяснението на повечето майстори е, че спрямо миналата година поскъпването е с около 30%. Брашното, олиото, маслото, захарта, яйцата - всичко било нагоре. "Цените растат всеки ден и не е сигурно дали до самото Възкресение козунаците няма да поскъпнат още", казват пекари. Някои клиенти отсега се запасявали, като си купували и ги пъхали във фризера, за да ги запазят за празника.
"За нищо на света няма да дам такива пари", отсича Маргарита Димитрова от пловдивското с. Чалъкови. Всяка година тя меси и пече домашни козунаци за семейството си, които по вкус превъзхождат и най-прехвалените купешки.
Нейната рецепта не излиза повече от 5 лева за бройка. Но уточнява, че тънкостта е в технологичното време. Отнема около 4 часа. "Премесва се три пъти и иска да втасва продължително на топло", твърди Маргарита.
Ето рецептата й за един козунак.
500 грама брашно, 3 яйца, 130 г захар, 100 мл мазнина (олио и масло), 125 г прясно мляко, половин кубче мая, лимонена есенция или настъргана лимонена кора, 1 равна ч.л. сол и 1 пакет локуми.
Замесва се меко тесто. След това се разделя на три и се прави на фитили. В тях се редят парченца локум (може и стафиди или шоколад), след което фитилът се затваря и усуква. Плете се на плитка и се слага във форма, а отдолу се застила хартия за печене. Най-отгоре се намазва с жълтък и се поръсва със захар. Пече се 30 минути на 160 градуса.
"Получава се пухкав козунак на конци, който тежи над 700 грама. А ако пресметнете продуктите, сумата е дори под 5 лева", категорична е Димитрова.