Луди ли са едно бутче да струва 50 лева - ами да си го ядат, гневни са клиенти по магазините
Прясно агнешко на Великден май ще хапнат само тези, които отглеждат овце. Такова е мнението на хората по селата в Пловдивско, след като фермери отсега искат по 10 лв. за килограм живо тегло. Това означава, че
чистото месо
излиза 20 лева
за килограм,
тъй като 50% е рандеманът, след като се махне кожата и се почистят вътрешностите. А по магазините в Пловдив отсега предлагат килограм месо за 24 лева. Самите продавачи са изумени, че бутчето излиза около 2 кг и стига 50 лева. "Е, кой ще им го купува", озадачени са магазинерки в хранителен център на главната улица.
“Няма как да продаваме под себестойност”, категоричен е Димитър Вършилов от Националната асоциация на овцевъдите. Той отглежда близо 1000 овце и агнета в района на пловдивското село Брестник. В този занаят е от 40 години. Твърди, че в последните месеци изхранването на животните станало сложно.
Фуражните
смески скочили
тройно
Комбинираните поскъпнали от 0,30 лв. на 0,85 лв./кг, а царевицата и ечемикът, с които се захранват овцете през зимата, са се вдигнали от 0,25 на 0,60 лв.
“Тази година в нашия бранш ситуацията е много тежка, но като гледам, не само при нас, а при всички колеги е така”, коментира Вършилов.
Той припомни, че м.г. по същото време агнетата са вървели по 6-7 лв. за килограм живо тегло. Сега ще е с 30% нагоре. Не било изключено обаче с наближаването на светлите празници още да поскъпнат.
“Да си го ядат! Как да дам 50 лева за 2 кг месо, а като се сготви, се стопява наполовина”, отсича възрастна жена, докато гледа етикета на витрината.
Очаква се да скочат и агнешките дреболии за дроб сармата. При цена от близо 9 лв. за килограм през миналата година, към момента те стигат близо 11-12 лв.
Мария Йорданова от пловдивското село Маноле, която отглежда овце, е категорична, че няма да отстъпи от цена 10 лв. за кг живо тегло. “Виждате, че всичко скача. Вчера купих царевица. Беше 38 стотинки, а сега я взех на 70”, посочва тя. Казва, че за Великден ще запази само на тези, които предварително платят капаро - между 50 и 100 лева за агне.
“Специално ходих в Пловдив по магазините да проверя. Килограм месо се предлага за 25 лева. Е, как да продам моето на безценица? Трудът ми се обезсмисля”, казва животновъдката.
Всеизвестно е, че родопските агнета са най-вкусни. Месото им е крехко и няма този мирис на овца. Незабравка Дамянова от с. Хвойна има в момента 26 агнета. Но всички са запазени отдавна.
“Още през януари
се обадиха
клиентите
и помолиха да им заделя”, обясни тя. Към момента в тяхното село агнетата вървели 8,50 лева килограма живо тегло. “Толкова беше миналия месец. Не е изключено обаче по Великден да се вдигне още. Предупредила съм клиентите, че ще продаваме на цени съобразно пазара”, каза Дамянова. Оплака се, че т.г. ѝ умрели 7 агнета, а 4 овце абортирали, което е голяма загуба за производител от нейния ранг. Но сега гледа агнетата ѝ да наедреят, да направят нужните килограми.
За разлика от родопчани, пловдивските животновъди настояват за по-висока цена. И са категорични, че няма да отстъпят.
“Да си държат агнетата в кошарите!
Миналата година
купих цяло по
6 лв. живо тегло,
половината ми стои във фризера. Сега няма да вземам”, категорична е Милена Вълчева. Тя е убедена, че производителите ще се принудят да свалят поне 2 лева от цената, като видят, че няма кой да им го купи.
Според фермери по селата няма много овце. В пловдивското с. Чалъкови например само двама-трима отглеждат. А преди години са били над 20 души.
Обикновено българинът яде агнешко два пъти в годината - по Великден и на Гергьовден. “Това е времето, в което продаваме и някак се опитваме да си избием разходите”, посочва Димитър Вършилов. Личното му мнение е, че без внос на агнешко няма как пазарът да бъде изцяло задоволен, но в оставащия месец до празниците ще се избистрят и крайните цени, след като се види каква е конкуренцията.
“Вносът на
агнешко
съвсем може да съсипе крехкия пазар у нас. Македонското месо е по-евтино от нашето, но никой не може да гарантира на купувача дали в отглеждането на животните не са ползвани хормони за растеж или забранени в ЕС субстанции”, коментира Симеон Караколев, зам.-председател на Асоциацията на овцевъдите.