Дреболиите за дроб-сарма са 12 лева
Цели агнета срещу 10 лв. за килограм живо тегло предлагат животновъди в Пловдивско. Това означава, че чистото месо излиза 20 лв./кг, тъй като 50% е рандеманът, като се махне кожата и се почистят вътрешностите.
В момента в пловдивските магазини сукалчетата вървят по 24 - 25 лева за килограм. Не е изключено да поскъпнат още с наближаването на светлите празници.
"Да си ги ядат!", отсича възрастна жена, докато гледа етикета на витрината за месо в един от магазините на главната улица в Пловдив.
"10 лева за килограм живо тегло на цяло агне, няма как да продаваме под себестойност", категоричен е Димитър Вършилов от Националната асоциация на овцевъдите. Той припомни, че м.г. вървяло по 6-7 лева.
Вършилов отглежда близо 1000 овце и агнета в района на пловдивското село Брестник. В този "занаят" е от 40 години. Твърди, че в последните месеци изхранването на животните станало сложно. Фуражните смески скочили тройно. Комбинираните поскъпнали от 0,30 лв. на 0,85 лв./кг, а царевицата и ечемикът, с които се захранват овцете през зимата, са се вдигнали от 0,25 на 0,60 лв.
„Тази година в нашия бранш ситуацията е много тежка, но като гледам не само при нас, а и при всички колеги е така“, коментира Вършилов.
По думите му българинът яде агнешко два пъти в годината – по Великден и Гергьовден. „Това е времето, в което продаваме и някак се опитваме да си избием разходите“, посочва Вършилов. Личното му мнение е, че без внос на агнешко няма как пазарът да бъде изцяло задоволен, но в оставащия месец до празниците ще се избистрят и крайните цени на агнетата, след като се види каква е конкуренцията.
Месец преди Възкресение голяма верига вече пусна в магазините си македонско агнешко на цена 16,95 лв. за килограм.
„Вносът на агнешко съвсем може да съсипе крехкия пазар у нас. Македонското месо е по-евтино от нашето, но никой не може да гарантира на купувача дали в отглеждането на животните не са ползвани хормони за растеж или забранени в ЕС субстанции“, коментира Симеон Караколев, зам.-председател на Асоциацията на овцевъдите. Освен това Северна Македония спазвали по-малко регулации и внасяли у нас безмитно агнешко, пояснява Караколев.
Очаква се да скочат и агнешките дреболии за дроб-сармата. При цена от близо 9 лева за килограм през миналата година, към момента те стигат близо 11-12 лв.