Краставиците достигнаха рекордни цени. Между 6,50 лв. и 8,50 лв закова килограмът по пазарите и в търговските обекти в Пловдив. В същото време свинската вратна пържола може да се намери на цена от 5,75 - 5,90 лв в големите вериги. Свинското за готвене е дори по-евтино и на места е на цена около 5 лв.
Повечето производители на зеленчуци сочат като причина за драстичното поскъпване високата цена на тока за бизнеса.
В оранжерия край село Татарево Димитър Желязков отглежда около 7 дка краставици. Парникът се отоплява със специален котел със слама. Въпреки това обаче сметките за ток за декември са скочили неколкократно.
"Тази зимна реколта я правим само и само, за да задържим работната ръка. Токът е увеличен три пъти, толкова са поскъпнали и торовете", казва производителят..
В подобна на неговата ситуация са много от колегите му в България. Голяма част от тях вече са се отказали от производството, а българските краставици на практика изчезнаха от пазара.
"Секторът е на ръба на пропастта. Много от колегите не работят. По-силен вятър и ще бутне и останалите, които работим“, сподели пред националното радио оранжерийният производител Веселин Велев от Куртово Конаре.
Преди дни държавата гарантира 3,5 млн. лева помощ за зеленчукопроизводителите, но според Велев това е крайно недостатъчно. Той подчерта, че продуктът в момента излиза от оранжериите на цена от 5 лева за килограм и е логично на щанда да е на цена 7-8 лева.
С наближаването на пролетта цените ще започнат да падат, прогнозират производителите.