- Виж какво меню, само за 55 лева! Предлагат и сарми, и фасул, и питка, и тиквеник, 7 неща са за тези пари. Ще поръчам, няма да вися цял ден на печката, за да готвя постни ястия, и без това на другия ден никой не ги яде.
- Кой знае дали ще са вкусни, друго си е да си ги направиш сам, в това е романтиката на Бъдни вечер.
- Нищо романтично няма цял ден да готвиш, ще огледам и други оферти.
Този разговор между две жени тече в ресторант в центъра на Пловдив, докато обядват в делничен ден и разглеждат предложението на заведението за доставка на постно меню за вкъщи на Бъдни вечер.
Склонната да си спести месенето, варенето и печенето жена проверява набързо и за други възможности на телефона и обяснява, че и изискани ресторанти с прочута кухня предлагат 7 или 9 постни ястия, а няма защо човек дори да пробва да конкурира техните кулинарни умения. „Накарай мързеливия на работа, да те научи на акъл“, заключава другата, която държи на домашно приготвената храна.
Доставките на храна за вкъщи и за християнските празници обаче намират все повече последователи и ресторантите се конкурират с оферти. 55-те лева, които двете дами обсъждат, са сред високите ценови предложения. В интернет има и ваучери, където срещу 37,99 лв. човек може да си поръча формулирани умалително, за да звучи по-вкусно по примера на Ути Бъчваров, ястия като: постни сармички, фасулче в гърне, домашно приготвен тиквеник, питка с паричка, салата "Витамина", печени картофи на фурна с хумус и розмарин и туршия.
Засукани ресторанти пък оферират 7-степенно меню с цена 15,90 на човек. Чушките в това предложение са пълнени с булгур, а картофената салата е със сушени домати. В този вариант не е добре измислено само, че питката с паричка е 100 г, т. е. е количество за един човек. И ако в компанията се поръчат няколко порции, няма да има трепети на кого ще се падне паричката, защото всеки ще си има своя.
Заведенията в Пловдив предлагат да сготвят и да доставят и коледното месно меню. Мятането на пържоли на скарата обаче далеч не е така трудоемка дейност като въртенето на постни манджи и интересът е по-слаб. Затова и офертите са по-малко и не са за свинско, а за печива от типа бавно готвена патица с кореноплодни зеленчуци. Цената за 4 кг от тази гозба е 55 лв. За 6 кг печена пуйка със зеле и ориз пък искат 69,90 лв.Едно от скъпите заведения във втория град пък иска 90 лв. за коледната пуйка, но самата птица е 5-6 кг, напълнена е с дроб-сарма от дреболиите, отделно има към 2 кг кисело зеле.
Предложенията за типичните твърди изрисувани коледни сладки или баклави пък са безброй и на съвсем поносими цени.