„До миналата седмица около 11 заведения в Добрич са затворили, освободиха персонала. 7-8 заведения минаха на доставки по домовете, но се оплакват, че поръчките са малко, не могат да се осигуряват средствата за издръжка на персонала”, каза Димитър Димитров, председател на Регионалната браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.
„Другите засега остават да работят до Нова година. Ако дотогава не се върнем в режима, който беше преди зелените сертификати, най-вероятно ще се съкращава персонал. И на този етап в заведенията са съкратили вече по 2-3 служители, другите ползват отпуски – платени, неплатени, но всичко е до време. За следващата година най-вероятно персоналът ще бъде изкаран на трудовата борса”, обяснява Димитров.
На този фон, в някои ресторанти вече има изработени куверти за празнуване на Нова година. „Не смеем да обявим нищо, заради несигурността. Никой в дългосрочен план не ни е уведомил как ще се работи, при какви условия. Няма и указания как ще се работи по Нова година. Най-лесно е да продадем кувертите, но след това идва подготовката на материалите. Вероятно заведения в курорта „Албена” и други, където има сто процента ваксиниран персонал и при изискването на зеления сертификат, ще работят. Ще има такива заведения, но сигурен съм, че само такива, които са подготвени”, каза още Димитров.
Той посочи статистика, че само 3-4 процента от заведенията в Добрич и областта са подготвени за сегашните изисквания на здравното министерство. „При нас има по-възрастни хора, които работят в кухните, има хора от персонала, които по здравословни причини не могат да се ваксинарат и т.н. Проблемът е, че реално нашият бизнес вече втора година е затворен. През лятото поработихме няколко месеца, не можем да се оплачем, но разчитахме и за Нова година има празненства”,. добави Димитър Димитров.