С 20 стотинки по-скъп е хлябът по магазините в Пловдив от днес. Най-масово купуваният - на "Симид" от 1.30 лева е скочил на 1.50 лева. Другият пловдивски производител „Ритърн” също е покачил цените си с 20 стотинки отгоре върху досегашната цена и малкият нарязан хляб от 400 г. вече е 1,10 лв.
Повечето производители са предупредили още в края на седмицата, че хлябът ще е с нови цени от днес, разказа управителка на квартален хипермаркет. „Не сме изненадани, тъй като всичко е вързано с драстичното поскъпване на тока”, коментира Мария Стайкова.
"Досега промени в цените нямаше, защото големите производители работеха със зърно от старата реколта", коментира пред 24plovdiv.bg Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
По думите й тази година зърнената реколта е била изключително добра и е надхвърлила 6 милиона тона.
"Въпреки това в световен план, търсенето на зърно е повече от предлагането. Отдавна житото не се използва само за производство на храна, а и за производство на спирт. В момента сме в пандемия. Сами разбирате колко е скочило производството на дезинфектанти", обясни причините Кукушева.
Сред факторите за поскъпването безспорно е тройната цена на електроенергията, която производителите плащат. "Каквото и да обяснява КЕВР, българският бизнес в момента ползва най-скъпата електрическа енергия в цяла Европа", категорична е Кукушева.
Тази цена не може да бъде преглътната и прескочена от нито един производител, допълни шефката на бранша..
"Цената на хляба е пазарна. Ние не ползваме абсолютно никакви субсидии нито по национални, нито по европейски програми. Не участваме в каквито и да било мерки за спасяване на бизнеса, нито през мерките, свързани с ковид. Затова всеки производител има абсолютно различни цена от останалите и във всеки град на България цената е различна", обясни Кукушева.
И въпреки това, никъде по света няма толкова евтин хляб като в България, категорична е тя.