По едно яйце на седмица и 300 грама месо, което се равнява на около четири кренвирша или две малки пържоли. Това не е менюто в санаториум за отслабване, а новата официална препоръка на Германското дружество по въпросите на храненето (DGE), публикувана миналата седмица, пише “Дойче веле”. По отношение на животинските продукти актуализираните препоръки за здравословно хранене драстично са занижени надолу спрямо последния доклад на дружеството от 2017 г. Учените препоръчват да се ядат повече плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести продукти, а месните храни да се избягват.
DGE се финансира отчасти от държавния бюджет на Германия, отчасти от членски внос, припомня в уводна статия по темата германският седмичник “Ди Цайт” под заглавие “Политика без яйца”. Препоръките на дружеството не са задължителни, но имат сериозна тежест в германската здравна политика. Съветите се основават на математически модел за необходимите на организма калории и хранителни вещества, разработен от DGE с подкрепата на експерти от различни дисциплини. Новият доклад на дружеството взима под внимание и няколко екологични аспекта - например емисиите на парникови газове и използването на почвите при производството на храни, обяснява Ане Каролин Шефер, диетолог от научния отдел на DGE.
Според днешните виждания на специалистите германците трябва да увеличат дела на растителните храни, който да достигне поне 75%.
Лошата новина за любителите на месото е, че животинските продукти не бива да съставляват повече от една четвърт от храната, която поемаме. Според германските експерти е дори най-добре да се консумира само 300 грама месо седмично. Експертите в областта на храненето твърдят, че едно яйце седмично е достатъчно.
Някои от изводите не са се променили през последните 7 г. Така например DGE все още препоръчва всеки ден да се пие поне литър и половина течност и да се консумират пет порции плодове и зеленчуци (или 550 грама) дневно. Тази категория през 2017 година още включваше ядките и бобовите растения, които сега са разделени: бобови растения - поне 125 грама седмично, ядки - 25 грама дневно.
Освен това всеки ден диетата трябва да се обогатява с пет порции (или 300 грама) зърнени храни и зърнени продукти, се казва в новия доклад.