От 5-ти юли ДДС върху хляб и брашно е 0%; от 16-ти май до 5-ти юли цената на пшеницата на лондонската борса намалява с 32%. Въпросът е - кое от двете ще има по-голям ефект?
От ГФО на хлебопроизводители за 2020 г. се вижда, че разходите за основни материали за производство (основно пшеница) са 38,5-41,3% от общите разходи. През тази година съотношенията ще са по-високи заради по-високите цени на пшеницата.
Та, ако ДДС е 20% от себестойността на хляба, а разходите за пшеница са близо 40% и ДДС намалее с 20 процентни пункта, а цената на пшеницата - с 32%, кое има по-голям ефект върху цената на хляба? Даже няма да се спираме на въпроса, че спестеният разход за ДДС на домакинство е около 33 лв. за цялата 2021 г. Тази година ще е малко повече, но едва ли ще окаже голям принос за връзване на семейния бюджет.
(От фейсбук)