
- Поне две трети от всяко хранене трябва да е растително, месото да се избягва, а протеините да се набавят от риба и боб
- Увеличаването на риска от рак заради начина на хранене не е толкова безспорно, колкото например пушенето или редовното пиене на алкохол, казва британска лекарка
Британският доктор Елизабет Луиз О'Риордан никога не е допускала, че професионалният ѝ път ще бъде определен от този на пациент. И само на 43 години ще трябва да изостави любимата си хирургия и да се пенсионира.
Родена в семейство на лекар и медицинска сестра, тя винаги си е представяла, че ще остарее в операционната зала, помагайки на други хора да оздравеят, също както родителите ѝ цял живот са правили. Затова, когато през 2015 г. за първи път е диагностицирана с рак на гърдата, не може да повярва. Мисли си, че е грешка и че отново става въпрос за безобидна киста, както вече ѝ се е случвало на два пъти по-рано. Тестовете обаче потвърждават тежката диагноза и тя се подлага на химиотерапия, а след това и на мастектомия.
Докато обикаля по болниците за своето лечение, решава, че ще се посвети на битките, които жените с рак на гърдата водят, за да продължат живота си след тежката диагноза. Не само се записва да учи онкопластична хирургия, но открито обсъжда в социалните мрежи през какво самата тя преминава. Захваща се да води блог и подкаст по въпроса, в който интервюира водещи специалисти и други болни. За кратко време се превръща в много силен и авторитетен глас на борещите се с рак на гърдата.
Не се отказва да го прави дори когато собственото ѝ лечение не върви много гладко. Още на два пъти чува, че ракът се е завърнал в тялото ѝ. При една от операциите
е засегнат нерв на една от ръцете ѝ,
което прави невъзможно вече да оперира и се налага да се откаже от хирургията. Заедно с професор по първа помощ пише наръчник за справяне с рак на гърдата. След това издава и мемоари, които отново са доминирани от борбата ѝ с онкологичните заболявания.
“Когато през 2018 г. ракът се завърна, а след това отново и през 2023 г., не можех да пренебрегна постоянното натрапчиво безпокойство, което имах, че по някакъв начин това е свързано с начина ми на живот и хранене”, казва доктор О'Риордан. Тя признава, че вероятно това се е дължало на непрекъснатите съвети относно добавки и храни, с които профилите ѝ в социалните мрежи са бомбардирани, както често се случва и с други хора в нейното положение, които търсят информация как да подпомогнат тялото си, когато се бори с онкологично заболяване. Налага ѝ се да води публични спорове с високопоставени вегани инфлуенсъри, които казват на милионите си последователи, че яденето на гъби може да спре рака на гърдата.
“Оказа се, че твърдението им се основава на малко проучване върху мишки в лаборатория... Като лекар знам, че подобни неща в най-добрия случай се основават на най-крехките доказателства. По същия начин се чувствам неудобно, когато обществото се плаши, че определени храни увеличават риска от рак. Да, ако през целия живот ядеш много червени и преработени меса, появата му в червата ти ще е по-вероятна, но мразя идеята, че онкологично болните трябва да се чувстват виновни, че са изяли сандвич с бекон или са изпили кутия кока-кола”, пише О'Риордан в “Дейли Мейл”.
По думите ѝ увеличаването на риска от рак заради начина на хранене не е толкова безспорно, колкото например пушенето или редовното пиене на алкохол. Тя е изчела десетки изследвания и се е консултирала с водещи специалисти, преди да си създаде собствен хранителен режим, докато се бори с тежката диагноза. Осъзнала е, че
преминаването към здравословно хранене не означава да се лишаваш от радост
Затова 80% от това, което консумира, са точно питателни и даващи много енергия храни, а останалите 20 процента са лакомства като шоколад или вечеря с приятели в ресторант. Понякога, когато нещата много се объркат емоционално, си позволява и малко пакетче с чипс, но това е рядко.
“Първо се питам - има ли нещо друго, което мога да направя, за да подобря настроението си? Например да се обадя на приятел, да отида на разходка или да напиша гневен имейл? Опитвам се да разбера каква емоция всъщност изпитвам. Така може в крайна сметка пак да посегна към бисквитите, но ще взема по-малко от тях”, споделя английската лекарка.
Тя съветва болните от рак да спазват растителна диета, тъй като мащабно проучване на Оксфордския университет е показало, че вегетарианството намалява риска от развитие на онкологични заболявания от всякакъв вид. То е установило, че при хората, които правят това и ядат риба вместо месо пет пъти седмично, вероятността да се разболеят от рак на гърдата, дебелото черво и простатата е по-малка. Според изследователите основната причина е, че хранещите се с растения обикновено имат по-ниско тегло, което е важно, тъй като затлъстяването е важен фактор за поява на рак. Освен това пресните плодове и зеленчуци осигуряват фибри, витамини, минерали и други хранителни вещества, за които пък е известно, че успешно подпомагат имунната система да му противостои.
Всички световни организации за борба с онкологични заболявания препоръчват яденето на говеждо, свинско и агнешко месо да се ограничи до три порции седмично от приблизително 85 грама всяка, а Американският институт за изследване на рака съветва поне две трети от всяко хранене да е на растителна основа, за да се намали рискът от прогресия и рецидив на болестта, което е особено важно за мен, обяснява доктор О'Риордан.
По думите ѝ друго важно нещо за възстановяване на тялото след онкологична операция и лечение е осигуряване на достатъчно протеини. Тя си ги набавя от постно пилешко месо, риба, яйца, боб, тофу и ядки. Старае се да яде
по 30 грама протеини на всяко хранене
и напълно да избягва преработени храни и заведения за бързо хранене, въпреки че невинаги успява. Наясно е, че те са вредни, но понякога разчита на такива, когато не е успяла да си сготви.
Много по-стриктно обаче спазва препоръките да не пие, тъй като няколко проучвания са показали, че алкохолът е пряко свързан с най-малко седем вида рак и дори само чаша на ден или веднъж-два пъти седмично увеличава риска от онкологично заболяване. “Знам, че това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Пиех много в медицинското училище и като младши лекар. Дори се съмнявам, че това е причината да имам рак на гърдата. Никога няма да знам отговора, но ако можех да върна времето назад, щях да направя различен избор”, споделя доктор О'Риордан, която води многобройни информационни кампании за борба с рака.