
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vkostova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ

Румяна Любомирова изпраща вкусна рецепта за десерт.
ПРОДУКТИ

4 банана
2 л. втечнен мед
захар на вкус
1 1/2 ч.л. канела
на прах
2 ч. заквасена сметана
малко масло или олио (може и кокосово масло)
ванилов сладолед
разтопен шоколад
кокосови стърготини
бадемови ядки по избор
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разбъркваме заквасената сметана, 1 с.л. мед, захар и канела. Не прекаляваме със захарта, защото бананите притежават естествена сладост. Прибираме сместа в хладилник.
Разполовяваме бананите или ги запазваме цели (ще са по-компактни, особено презрелите). Загряваме в тиган масло или олио с малко захар, леко ги запържваме. Щом потъмнеят, добавяме още мед и канела - трябва да се получи нещо като карамелен сироп, в който да плуват резените.
Обръщаме ги и преди да са станали трошливо-меки, спираме готвенето. Гарнираме с медено-сметановия крем от хладилника, топки сладолед, може и охладен пудинг. Финално драсваме няколко щриха шоколадов сос или поръсваме кокосови стърготини. Сервираме веднага, за да се насладим на контраста горещо-сладоледено.