
На 24 март в програмата на Юбилейната година на Църквата ще се отбележи Европейският ден на сладоледа. Занаятчийски производители от цяла Италия ще дойдат в Рим, за да участват в празника със собствената си продукция.
Той се вписва в рамките на Юбилея на надеждата. Майстори занаятчии ще продават сладоледа си за благотворителни цели. Всички те ще предложат на поклонниците, дошли във Ватикана за Светата година, нов вкус, наречен "Алелуя". Той е измислен специално за Юбилей 2025 от Винченцо Скуатрито от Месина, който спечели италианския шампионат за сладолед в Римини. Прави се от джандуя с лешници и шоколадова смес. Това е и официалният сладолед на Юбилея на Църквата и е под патронажа на Дикастерията за евангелизация. Продавачите ще го приготвят според рецептата на Скуатрито и ще го предлагат на всички, които минават през площад "Ризорджименто". Там ще бъдат разположени сергиите за сладолед. Точно от там преминават всички поклонници в посока към площад "Свети Петър" или за Ватиканските музеи. С приходите от продажбите ще се финансира благотворителната инициатива "13 къщи" в Сирия. Идеята е майсторите на сладолед да разпространяват чрез продуктите си послание за мир.
Папа Франциск никога не е крил, че е пристрастен по сладоледа. Преди време на гости на Светия отец в кардиналската резиденция "Санта Марта" отишъл дори неговият доверен продавач на сладолед от Буенос Айрес, при когото Бергольо ходел редовно навремето. Той разкри пред медиите, че тогава любимият му вкус бил dulce de leche, както се нарича типичният аржентински десерт, направен с мляко.