Специални хлябове и сирена ще могат да дегустират участниците
Шатри с ястия ще разпъне в двора си Университетът по хранителни технологии навръх Възнесение Господне - 10 юни от 10,30 часа. Така ще отбележи три събития наведнъж - Ден на отворените врати за кандидат-студенти, празник на хляба и второто издание на фестивала „Произведено във фермата".
Един от "специалитетите" е функционалният хляб "Топи", предназначен за ежедневна употреба, а консумацията му снижава нивото на кръвната захар при пациенти с диабет, обясни доц. Цветана Гогова, ръководител на Центъра за франкофонско обучение. По думите й тези резултати са на базата на изследвания в две пловдивски болници. А само УХТ имал право да го произвежда и той се прави в учебно-производствената база за хлебни и сладкарски изделия. Хлябът ще бъде предоставен за дегустация на участниците.
Ще бъдат представени за дегустация и хляб с вино и орехи, хляб с коняк и стафиди, който не е сладък, и шарен хляб, оцветен в различни краски, в зависимост от суровините.
Предвиден е и втори експозиционен щанд, на който ще бъде изложена обредна пита за Спасовден, два вида големи пити „Слънце“ с диаметър 30 см и различни видове хляб – оризов, пшеничен със слънчогледови семки, пшеничен с тиквени семки, пшеничен с маслини и лук, а също щрудел и еклери.
Щандовете ще бъдат декорирани с 4 „рога на изобилието“ и кошници от тесто.
След успешното първо издание през 2020 г., Фермерският фестивал „Произведено във фермата“ отново гостува на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Посетителите ще имат възможност да дегустират и да си вземат най-различни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони на страната със запазена природа: сирене, кисело мляко, мед, сладка, сиропи, пресни плодове и зеленчуци, билки, подправки, цветя. Много от храните са биологични, повечето са произведени в семейни ферми и от занаятчии от селски райони и зони в Натура 2000.