Вкусни и полезни приготвиха участниците в конкурса „Най-умело съчетание на вино и храна“, който бе организиран в рамките на фестивала дефиле „Вино и гурме 2021“ от Съвета по туризъм в Пловдив и Университета по хранителни технологии.
Домакин на надпреварата бе учебният ресторант на висшето училище. Председател на комисията, която оцени участниците, беше зам.-ректорът доц. д-р Христо Спасов.
"Конкурсът популяризира традиционната кухня и българското вино, стимулира винения, кулинарния и културния туризъм и цели да привлече повече гости в Пловдив", заяви доц. Никовска след като бяха определени трите най-сполучливи съчетания между ястие и вино.
Участниците имаха за задача да представят собствена кулинарна продукция. Според регламента на конкурса при избора на суровини, подправки, технологични обработки и рецептури те трябваше да се фокусират върху традиционните за страната или региона продукти и ястия.
Прави впечатление, че от ястията искри пролетно настроение, защото всички са се ориентирали към съчетание на свежи цветове, коментираха членове на журито. Шеф Боруков отбеляза, че добрият готвач си личи по десерта. Колкото и да е добро едно меню, ако десертът не е, общото впечатление остава лошо, аргументира се той. И добави, че финалът трябва да отваря врати за още консумация.
Победителите в конкурса ще бъдат наградени с плакети по време седмото издание на дефиле „Вино и гурме“ на 8 и 9 май 2021 г.