Великденските празници за свързани с богати трапези и обилно хранене. Мнозина му отпускат края, преяждат, а после съжаляват за това.
"Не трябва да се отпускаме, а да упражняваме контрол на количеството храна, която изяждаме. Човешкият стомах не е торба, за да го пълним", заяви диетологът д-р Александър Калайджиев. Той посъветва, когато седнем на масата, големината на порцията да не надвишава тази на юмрука ни, колкото е обемът на нашия стомах.
"По Великден се консумират повече агнешко месо, дроб сарма, яйца, козунаци и други вкусотии. Трябва да се внимава да не се смесват в голямо количество храните от животински произход, тъй като се вдига холестеролът", посъветва д-р Калайджиев. По думите му, ако искаме да хапнем яйца, е добре да го направим на закуска, и не повече от 3-4 на ден. Консумира се обаче жълтъкът само на едното и белтъкът на останалите. В противен случай има риск да се повиши холестеролът.
Най-добре е агнешкото да бъде оставено за обяд и не бива да става с други месни продукти, като луканки и салами за мезе например. Добре е да се избягват сиренето и кашкавала. Полезно за организма е да се хапват зелени салати, които помагат за доброто храносмилане. През тези дни е хубаво десертът да бъде оставен направо за следобедното кафе. Така организмът ще има възможност да си почине след обилния обяд.
"Не е полезно хората да се заседяват на масата дълго време. Една разходка ще ги разтовари и ще им повдигне тонуса", посъветва медикът. И добави, че трябва да се внимава и с алкохола, който създава проблеми на мнозина по празниците.