Промените в климата съсипват реколти, у нас цените засега са само с 6,6% нагоре, но трендът е възходящ
Сушата, наводненията и повишените температури от няколко години подлагат на изпитание милионите почитатели на кафето. Цената на любимата напитка започна осезаемо да расте.
България е една от многото държави, които внасят тази култура предимно от Бразилия и Виетнам, а реколтата и в двете държави сериозно пострада през последните 2-3 години. Цената му вече се вдигна, тъй като е силно зависима от котировките на суровото кафе по световните борси.
Засега може би това не се усеща чак толкова силно по заведенията у нас. “На този етап няма такива индикации. По принцип, когато има покачване на транспортните разходи или на електроенергията, нашите доставчици вдигат цената от днес за утре. Ние няма как всеки ден да правим нови менюта, така че по-голямата част от поскъпванията ги обират собствениците и клиентите даже не разбират за това”, каза за “24 часа” съпредседателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.
По думите му
в България има една допустима
цена за кафе - 2,99 лв.,
без допълнително мляко, сметана и други добавки и това е психологическа граница, която трудно можела да се премине, дори собствениците да искат да я вдигнат. Затова трябва да се съобразяват с нея.
“Става дума, разбира се, за масовите ресторанти, тъй като има и места, в които се предлага кафе за 8 лв. например”, уточнява Алибегов.
“Надявам се да няма много резки движения, ако е нещо до 7-8%, е поносимо. Но ако има много драстично поскъпване, потреблението ще намалее, тъй като на всеки ъгъл, особено в големите градове, има будки, в които се продава кафе за 1,20 лв.. А за масовия клиент цената е по-важна”, убеден е той.
Очевидно скъпото кафе е по джоба на гърците, тъй като по заведенията в южната ни съседка цената на чаша вече е скочила драстично. Ободряващата топла напитка
почти никъде не може да се
намери за под 4 евро
И собствениците вече отчитат все по-значителен спад в консумацията му. Повишение на себестойността се забелязала и в търговската мрежа. Скокът е от 15% до 30%, съобщи преди дни БНР.
Разбира се, по търговските вериги може да бъде открито кафе от най-различен ценови клас. Проверка на “24 часа” у нас показа, че в зависимост от марката, сорта и държавата, от която идва, цената за килограм кафе може да стигне и до 70 лв., а има и такива които минават 100 лева. Разбира се, предлага се и за по 20 лв. за същото количество, така че има достатъчно голям избор за всеки клиент.
Данни на Евростат от март отчитат, че кафето в три държави -
България, Хърватия и Румъния, е
поскъпнало най-много на годишна база
В Хърватия - със 7,4%, следват Румъния с ръст от 6,8% и България с 6,6%.
Има и такива със значително понижение, макар че вероятно трендът е временен, във Финландия (с 15,5%) и Литва (15,4%), Дания (7,5%), Чехия (6,5%) и Швеция (6%).
Но докато това се отнася за потребителските цени, при борсовите нещата изглеждат доста по-плашещо.
Цените на сорта “Арабика” са се повишили с около 71% за тази година, което го прави една от най-силно поскъпващите стоки заедно с какаото.
При сорта “Робуста”, който е основният за Виетнам, цените също са се покачили до най-високата си стойност от около 47 години насам.
“Освен климатичните промени има
и други фактори,
които допринасят за увеличаването на себестойността - нарастващите разходи за труд и торове, логистични предизвикателства, свързани с военните конфликти, и глобалната инфлация.
Освен това увеличеното търсене на кафе в нови и големи пазари като Китай и Близкия изток води до по-голямо напрежение върху наличното предлагане”, обясни за “24 часа” Видин Андонов, съпредседател на “Кафе Асоциация България”.
По отношение на потреблението той разказва, че арабиката е най-широко използваният вид кафе - около 70% от общата консумация, и традиционно е по-предпочитан в специализираните кафенета и сред по-взискателните консуматори заради своите вкусови качества. Робустата пък се използва повече в масовото производство на комерсиално кафе и еспресо блендове, най-вече заради по-ниската си цена.
Засега няма калкулации кога и с колко ще се повиши цената на кафето у нас, обяснява Андонов. Но това значително поскъпване по световните борси вече се отразява и ще продължи да влияе и на българския пазар.
“Общите тенденции, както и разговорите, които водим с вносители на зелено кафе в Европа показват, че
цените ще продължат да растат
поне до март догодина
Но е възможно да продължат да се движат нагоре и след това”, твърди той.
Потреблението у нас се покрива изцяло от внос от основните производители. Тук някои фирми го изпичат, а други го пакетират или правят блендове и го дистрибутират. Но делът на изцяло произведеното и пакетирано в чужбина кафе значително превишава този на местно изпеченото.
Основните страни, от които внасяме кафе, са Италия и Германия, уточнява Андонов. През последните години обаче се забелязва огромен ръст в откриването на все повече български пекарни за кафе - както за комерсиално, така и за гурме кафе, което се изпича на мястото на консумацията.