Студенти и преподаватели от Университета по хранителни технологии в Пловдив щe участват активно в международните изложби "Агра", "Винария" и "Фудтех" 2023, които се провеждат в панаира.
"Подготвили сме за гостите атрактивни демонстрации с възможност за дегустации", каза доц. Десислава Вангелова, преподавател в катедра „Технология на месото и рибата”.
На 21 февруари на щанда на университета в 11 палата от 10 до 12.30 ч. ще бъде направена демонстрация на хляб, хлебни изделия и сладкарски продукти по нови рецепти. А от 14 до 16 ч. е презентацията на атрактивна и иновативна опаковка за бутилки, изработена от студенти по „Биотехнология“. Една от най-предпочитаните специалности в УХТ - „Туризъм“, ще се представи от 12,30 до 14 ч.
Близалки, бонбони и козметични продукти на студенти от „Технология на парфюмерийни, козметични и ароматно-вкусови продукти“ ще могат да се пробват на 22 февруари между 10 и 12,30 ч. Веднага след това на щанда идва ред на подбрани млечни продукти, сирена, леберкез и шунка от бут, поднесени със сосове -кетчуп и горчица, и съчетани с вино и бира. Те ще бъдат представени от студенти от специалностите „Технология и качество на храните“ и „Технология на виното и пивото“.
В програмата на 23 и 24 февруари преди обяд се включват студентите от „Кетъринг”, “Хранене и туризъм“, “Анализ, контрол и екология на храните”, а следобед ще се представят специалностите “Топлинна, хладилна и климатична техника” и “Компютърен инженерен дизайн” от Техническия факултет, които ще демонстрират различни апарати и упражнения.
Конкурсът „Избор на потребителя“ е сред най-очакваните от изложителите и се организира от УХТ и Международния панаир. В него посетителите отново ще оценяват качествата на експонатите – храни и напитки. Студенти и преподаватели от УХТ ще анкетират гостите, след това ще ги обработят, за да определят най-харесвания продукт.
"В конкурса участие вземат наши и чужди производители с традиционни и иновативни продукти", съобщи доц. Кремена Никовска.