„България е страната, която изнася най-големи количества трюфели в Европа през последните 5 години. Това не е случайно, спомагат добрите метеорологични условия, добрата почва. Североизточна България е районът у нас, където трюфелите се развиват изключително добре, особено на дървесни видове дъб и липа.
Трюфелите започват да плододават след петата-шестата година. На един декар се „събират” около 65 фиданки. Добивът е относителен – от 200 грама до няколко килограма – 5-6, вляе се от много фактори. Хора, които имат големи дворове, засаждат по няколко фиданки и към тази практика има голям интерес.В целия район около Добрич, мога да кажа, че няма гора, в която да няма трюфели в естествения им вид. Но поради недобросъвестно събиране и други причини те изчезват. Затова се прибягва към култивирани трюфели.
Невсички дървета могат да бъдат гостоприемници на трюфели. У нас през последните години този бизнес се развива изключително добре”, казва Георги Георгиев собственик на фирма, която предлага фиданки – дъб, липа, габър, бор, леска, чиито корени са „заразени” с трюфели, на изложението „Борса за семена и посадъчен материал в Добрич.
„За трюфелите има пазар, тъй като в световен мащаб дивите трюфели от година на година постепенно изчезват. В Италия и Франция находищата им са унищожени, поради голямото търсене и копаенето им за добиване с мотики и лопати. В постепенно време Китай стана голям консуматор, освен традиционните страни. В последните две години цената за кг трюфели не пада под 200 лв, като преди Нова година цената за кг на черния трюфел /има и бели/ беше стигнала до 1000 лв.”, обяснява Георгиев.
„Нашата фирма изнася основно за Италия, по-малки количества са за Франция, Германия, Швейцария. Развиваме наред с производството на фиданки с трюфели и туризъм. От около две години предлагаме и лов на трюфели. Групите са от българи и чужденци. С туристическо влакче извозваме туристите до нашата плантация в райнона на Балчик, която е около 60 дка. Имаме обучени кучета, които водят гостите до трюфелите и те могат да участват в изваждането им, т.е. да съпреживеят лова на трюфели. Естествено след това има и дегустация”, добавя Георгиев.