468 абсолвенти от випуск 2022 на Университета по хранителни технологии-Пловдив, получиха дипломите си. След тях бяха 92-ма отличници. 11 завършиха висшето си образование с пълно шест, един от тях е от образователна квалификационна степен “бакалавър”, а 10 са от “магистър”.
На официалната церемония в препълнената зала “Проф. Милен Бешков” присъстваха служебният министър на земеделието Явор Гечев, представители на Съюза по хранителна промишленост, много студенти и гости.
Дипломи си получиха 338 бакалаври и 130 магистри.
“Тази полукръгла аула ми прилича на едно орлово гнездо, а вас виждам като малки орлета, готови да разперят криле към големия свят”, заяви в словото си ректорът на университета проф. Пламен Моллов. Той увери абсолвентите, че вратите на университета ще останат винаги отворени за тях и във всеки миг те могат да потърсят съвет и подкрепа, за да преодоляват трудностите или да споделят постиженията си с преподавателите и по-младите си колеги.
Виждам усмихнатите ви лица и бих искал да ви вдъхна цялата увереност, че заради усилията и труда, които сте положили, заслужавате да бъдете смели в мечтите си, да гледате далеч напред и нагоре”, добави още в приветствието си проф. Пламен Моллов. Той изрази увереност, че абсолвентите са бъдещите собственици или директори на глобални компании, бъдещи министри на образованието или на земеделието и храните, както и бъдещи ректори на УХТ.
„Вие излизате от университета с дипломи – гаранция за вашите собствени знания, имайте самочувствие на хора, които знаят. Използвайте знанията си, продължавайте да откривате света!” – това призова дипломантите г-н Явор Гечев, министър на земеделието. Той подчерта, че нивото на обучение в УХТ е изключително високо и че във век на несигурност хранителната сигурност е едно от най-важните неща.
Диляна Кисьова, завършила с пълно отличие специалност “Технология на виното и пивото”, тържествено връчи капсулата на випуск 2022 на ректора на университета. В своето приветствие тя заяви, че въпреки трудностите тя и колегите є са готови да се отдадат на бъдещата си професия, и изказа благодарности към всички преподаватели.
Освен дипломите си бакалаврите и магистрите от випуск 2022 получиха грамоти и бяха вписани в Почетната книга на университета.
Инж. Стефан Глухарев връчи традиционните награди на Съюза по хранителна промишленост за най-добре разработена и защитена дипломна работа и проект.
Участникът от “Гласът на България” Иван Иванов, който е студент в АМТИИ, поздрави колегите си със своя песен.