Наденички с рози и хляб с вино разработи Университетът по храните в Пловдив (снимки)
Висшето училище подготвя проект за храни имуностимуланти
Изумителни специалитети наредиха студенти от Университета по хранителни технологии в Пловдив навръх Спасовден. Така те отбелязаха празника на хляба и деня на отворените врати. Събитието беше почетено и с фермерски пазар.
"Наши специалисти работят по проект за производство на храни имуностимуланти", съобщи ректорът проф. Пламен Моллов.
Той обясни, че са се заели с тази задача заради COVID-кризата. Проектът за тези иновативни храни предвижда и обучение на студенти, които да ги произвеждат.
В УХТ се надяват държавата да съдейства в създаването на национална програма за храни, които стимулират имунитета. Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев увери, че ще подкрепят този проект.
Голям интерес предизвикаха продуктите, произведени от студенти. Сред тях се открояваше сладолед с пробиотици, който е много подходящ за консумация в горещо време. Хлябове с вино, орехи и стафиди също приковаваха вниманието.
"Вместо с вода се замесва с вино. Много е вкусен", обясни студентката Мерол Нейфулова. Хлябът за диабетици пък беше разграбен буквално за минути. Той съдържа вещества, които свалят кръвната захар.
Явор Гечев получи за рождения си ден специална торта с растителни добавки. Наденичките рози и трайният колбас с хвойна пък бяха откритието на днешното събитие.
Лимонада, произведена от билката памуклийка разхлади гостите.
"Много е приятна. Това растение е от ледниковия период. У нас то вирее в Странджа", заяви гласен асистент Станко Станков, който представи освежителната напитка. Той добави, че тя лекува болки в гърлото и стомаха.