Доц. Христо Спасов: Вино се прави с душа и сърце, отразява характера на майстора

30.01.2020 17:05 Митя Иванов
Доц. д-р Христо Спасов
Доц. Христо Спасов /в средата/ много държи в работата си на добрия екип

 Уменията на старите майстори често се губят от наследниците им, смята експертът

Новият зам.-ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. д-р Христо Спасов, заедно със своя колега проф. д-р Марин Маринов, ще оценяват  28-ото издание на конкурса "Най-добро домашно вино" в Асеновград.

Спасов ръководи катедра „Технология на виното и пивото" и има десетки изследвания. 

- Доц. Спасов, как се прави хубаво вино?
-  Гроздето трябва да е качествено, а съдовете - чисти. На места се използват стари каци и бъчви, в които е много трудно, да не кажа дори невъзможно, да се направи вино с чист вкус и аромат. Използват се често и бидони, които са по-евтини, но е необходимо да са от специален материал полимер, който не отдава аромат и да не са били използвани за силно ароматизирани материали. Много частни производители правят ползват съдове от неръждаема стомана, което позволява изключително добра хигиена и получаване на качествени вина. Не бива да попадат микроорганизми.

- Производството на вино у нас е традиция от векове. Как се е развила тя?
- Да, субективната страна в производството е свързана с хората. Част от тях правят вино по традиция, която се предава от поколения. Понякога уменията на старите майстори са се загубили в техните наследници и е трудно да се очаква добър продукт. Има млади хора, които правят домашни вина по информация от интернет и постигат отлични резултати. При домашни условия все пак много по-лесно може да бъде създадено качествено червено, вместо качествено бяло вино.
- На какво се дължи това?
- Заради изискването за прилагане на изкуствен студ за охлаждане и поддържане на ниска температура, често липсват необходимите условия за отделяне и избистряне на гроздовия сок и т.н. При червените нещата като че ли са доста по-лесни.

- Много се говори, че хубавото вино се прави с мерак, усет, любов. Това достатъчно ли е?
- Да, наистина – човек трябва да прави виното първо с мерак. Дали ще го наречете любов или амбиция, това е въпрос на терминология.
Факт е, че всеки производител влага нещо от собствената си душа и сърце, затова се твърди, че характерът на виното отразява до известна степен характера на майстора, който го е правил. Това е и причината от едно и също грозде различни хора да произвеждат различно вино, защото влагат различна мисъл и идея, операции и подходи.
- А на какво ще държи журито в конкурса?
- Най-напред ще изхожда от факта, че ще оценява домашни вина. И тъй като  е вкусов продукт,  на първо място трябва да задоволи изискванията и очакванията на консуматора. Често домашните производители търсят някои по-специфични нотки в аромата и вкуса, които да бъдат дискусионни пред професионалиста. Има обаче група изисквания, които не могат да бъдат пренебрегнати. Едно от основните е чистотата на аромата и вкуса и недопускането на вредни биологични процеси като вкисване, бактериални развития и т.н.
- Друго какво ще следите?
- Ще се следи за мирис на непочистен и/или лош съд, на задържане върху утайка или прекалено дълго с ципите. В някои случаи в домашни условия дори не махат чепките, което рефлектира във вкуса на виното. Това са груби грешки, които журито ще държи да не се допускат. На трето място в голяма степен ще се отчита и типичността на сортовата изява, тоест, когато дегустираме мавруд, да се усещат неговите характеристики. Разбира се, сортовата характеристика трябва да е пречупена през общото качество. Знаейки, че това е домашно производство, можем да бъдем по-снизходителни към бистротата, защото човек може и да няма условията да филтрира и да даде кристален вид на виното. 
- Има ли и други изисквания?
- Да, виното да не бъде от директни сортове, защото това не се допуска от нормативните документи, а и изследвания доказват, че  някои от съставките имат канцерогенен ефект.
Искам да споделя впечатление – напоследък интересът към домашното вино е силен, но не винаги ясно мотивиран. Донякъде стремежът към биостандарт на живот кара хората да мислят, че те са по-полезни или по-малко вредни, отколкото промишлените. Условията за хигиена, спазване на технологични изисквания са в много по-висока степен прилагани в промишлените изби, отколкото в домашните, без да изключвам и там да се правят качествени вина.

- В последно време се говори много за маркетинга на всеки  продукт. Освен качествено, виното не трябва ли да бъде презентирано по подходящ начин пред клиента?
- Разбира се, това е много важно. Когато се представя дадено вино, е необходимо да се опишат цветът, ароматът, вкусът. Така може да се помогне на клиента да усети спецификите и сензорните характеристики на виното. Това не е лесно и е необходима подготовка. Прави се от сомелиерите, които не само ги представят, но често и дават съвети с каква храна да се консумира.
- Затова ли Уинверситетът по хранителни технологии открива нови специалности?
- Точно така. Вече ги разработихме и наесен ще обявим прием в  нова магистратура „Иновации в напитките и сомелиерство“, която цели да привлече тези хора, които застават във веригата на реализация на напитките след производството – създаване на различни листи, презентиране, комбинация с храни, маркетиране, участието при формиране на винени пътища. Учебният план е направен така, че специалността е отворена абсолютно към всички

- Какво вино най-много обича да пие българинът?
- Сухо, в което не се усеща „захарна сладост”. Трудно ми е да бъда категоричен, но смятам, че минимум 90% от българите консумират виното с храната. Напоследък по-младите го вземат като аперитив или заедно с десерта. Българинът иска да пие вино, на което знае сорта и това е една от причините производителите да го изписват на етикета с най-едрите букви.
- От какво трябва да се ръководи човек, когато си купува вино?
- Личните предпочитания са различни – бяло, червено, плътно, леко, младо или отлежало. Изборът трябва да се прави на базата на информация, т.е. човек трябва да положи усилия, за да си избере вино. Първата стъпка е да определи в каква ценова категория търси виното – дали е за някакъв конкретен случай и ще се пие един път в годината или е за ежедневна употреба.
Важно е да се прецени в каква обстановка и с какво блюдо ще се консумира. Ако се пие в голяма шумна компания, с музика и много вицове, колкото и хубаво да бъде, едва ли ще бъде оценено много.В случай, че средата е отбрана с определено отношение, трябва да се акцентира на нещо по-специално.
Следващата е да се спреш на производител, на когото даваш  доверието си. Не изключвам, че може да се  избере напитка и „на сляпо”, защото понякога изненадите са много приятни. Белите и розовите ни вина трябва да бъдат пити по-скоро като млади, до около 1-1,5 години от производството, а червените най-общо имат по-голям потенциал – 2-3 до 5-6 години. Конкретни марки от отделни производители и в трите големи групи вина, когато са специално произведени с възможности за съзряване, могат да са добър избор и в по-дълъг срок

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>