Учени: Редовното кърмене за 4 месеца може да предотврати алергии при децата

17.03.2025 16:58

Кърменето в продължение на четири месеца може да е ключът към предотвратяването на често срещани алергии при децата, заявиха израелски учени, цитирани от израелската новинарска агенция ТПС. 

Проучване е установило, че има значително по-малко вероятност бебетата, които са кърмени изцяло през първите четири месеца от живота си, да развият често срещани хранителни алергии, което може да обясни нарастването на алергичните реакции сред децата в западните страни.

Проучването, проведено от Ахарон Кесел и неговия екип от Института по алергология и клинична имунология към Медицинския център "Бней Цион" в Хайфа, анализира резултати от изследвания на 3000 бебета.

"Редовното кърмене през тези критични първи четири месеца намалява риска от развитие на алергии към фъстъци, яйца и сусам в сравнение с по-рядкото кърмене или храненето с адаптирано мляко", заяви професор Кесел. 

В проучването са разгледани три модела на хранене: редовно кърмене (39 % от бебетата), комбинирано кърмене и адаптирано мляко (49 %) и само адаптирано мляко (12 %). Учените проследяват развитието на алергиите при тези бебета до 2-годишна възраст. 

Резултатите показват, че вероятността бебетата, които са кърмени изцяло, да развият алергия към сусам е с 42% по-малка, докато при тези, които се хранят смесено, рискът е със 73 % по-висок. Подобни драматични намаления са установени и при алергиите към яйца (91 % по-висок риск при частично кърмените бебета) и фъстъци (двойно по-висок риск при частично кърмените бебета).

Може би най-изненадващо е откритието по отношение на алергиите към краве мляко - най-често срещаната хранителна алергия. Бебетата, които са се хранили с адаптирано мляко веднага след раждането си в болницата и след това са преминали на редовно кърмене, са показали 89 % по-висок риск от развитие на алергии към млякото.

Проучването предлага и насоки за родителите на бебета с атопичен дерматит, като предлага ранното въвеждане на сусама в храненето на бебетата между 4 и 6 месеца, тъй като по-късното включване на сусам в диетата им увеличава риска от алергия.

Тъй като процентът на хранителните алергии в развитите страни продължава да се покачва, професор Кесел смята, че тези открития може да помогнат за обръщане на тенденцията, пише БТА. 

"Въпреки че днес все по-малко жени разчитат единствено на кърменето, нашето проучване показва, че това може да допринася за нарастващата честота на хранителните алергии", каза Кесел.

Други от Сила за живот

Само след 2 седмици почивка от смартфона 91% усещат мозъчния детокс

Ако превъртате безкрай социалните си профили или не можете да спрете да гледате видеоклипове и да четете новинарски статии на телефона си преди лягане, чуйте това

Редувайте маслото със зехтин и ракът ще е по-далеч от вас

При хората, които консумират растителни мазнини, рискът от ранна смърт е със 17% по-нисък Препечената филийка с масло е една от най-лесните и популярните закуски

Определиха коя ядка е №1 за удължаване на младостта

Препоръчителната доза е 5 ореха на ден. Сутрин – за сърцето, за енергия и за отслабване, или вечер – за добър сън. Има допълнителни предимства, ако се хапват след накисване във вода за 5-8

Сменяйте кухненската гъба на 7 дни - развъжда милиони бактерии

Броят на микробите в нея е като в проба от фекалии, твърди германски учен Опасни са за хора със слаба имунна система, възрастни и деца Използваме я, за да почистваме чинии и чаши

Вегетарианците са по-малко застрашени от някои болести, но имат хранителни дефицити

Хората на вегетариански режим са по-малко застрашени от диабет тип 2, дори от някои видове рак и стомашно-чревни заболявания, но трудно покриват хранителните си нужди по отношение на омега-3 мастните