Нов етикет за меда - вече ще знаем произхода му, конфитюрите ще са с повече плодове от 2026 г.

07.01.2025 18:09
Обозначаването на държавите, в които е произведен медът, ще трябва да бъдат слагани на видимо място на етикета в низходящ ред според дела им в теглото на продукта.

Минимум 350 грама шипки трябва да има в 1 килограм мармалад

Медът, който се предлага на пазара, ще бъде с нов етикет, на който ще бъде посочвана страната на произход, предвижда нова наредба, публикувана за обществено обсъждане.

Ако страната, в която е произведен, е повече от една, това ще трябва да бъде обозначено в основното зрително поле в низходящ ред според дела на всяка страна в теглото на меда заедно с процента. А когато броят на страните на произход е повече от четири и четирите най-големи представляват повече от 50% от сместа, ще се допуска да се посочват с процент само четирите с най-голям дял, а останалите ще се изписват в низходящ ред без посочване на процент.

В новите текстове се предвижда при най-малките опаковки - когато съдържанието е 30 грама или по-малко, наименованията на страните на произход да бъдат заменени с двобуквен код, какъвто има всяка държава. Например в България той е BG.

Прилагането на новата наредба би облекчило значително родните производители, които най-много страдат от фалшифицирането на меда. А освен това и потребителите ще бъдат по-информирани какво точно купуват. Честа практика било, особено с вноса от Украйна, фирмите да го изкупуват, захаросват и след това да го пускат на пазара като родно производство, гласят мотивите за наредбата.

“На такъв буркан на етикета пише, че е произведен от българска фирма, а никъде не се коментира какъв е произходът на този мед”, каза наскоро за “24 часа” Ралица Петкова, която има 200 кошера.

Наредбата предвижда и други промени, свързани с производството на мармалади и плодови конфитюри. Ще бъде повишено изискваното количество плодове, влагани в производството им.

В момента количествата пулп или пюре, които се влагат в производството на 1 килограм готов продукт, трябва да са с определено тегло, но с новата наредба то се повишава. Например сега пулпът може да бъде не по-малко от 250 г за конфитюр от френско грозде, калина, зърнастец, касис, шипки и дюли, 150 г за конфитюр от джинджифил, 160 г за конфитюр от плодове на кашу, 60 г за конфитюр от плод от пасифлора и 350 г за всички останали конфитюри. С новите текстове, количествата стават съответно 350 г, 180 г и т.н.

Промените за мармаладите влизат в сила от 14 юни 2026 г., като дотогава сегашното производство може да продължи да се предлага на пазара до изчерпване на наличните количества.

Други от От страната и света

"Ауди" прелетя на червен светофар и блъсна Соломон Паси и жена му

Тройна катастрофа е станала тази вечер в центъра на София, след като автомобил "Ауди" е преминал на червен светофар на кръстовището на булевардите "България", "Черни връх" и "Фритьоф Нансен"

Арестуваха българин в Щатите, обвинен е за двойно убийство близо до Вашингтон (Видео)

25-годишен българин на име Калоян Димов Стоев, който е в Щатите, е бил арестуван и обвинен за двойно убийство недалеч от американската столица Вашингтон, съобщиха местни медии

Техмилиардерите строени до Тръмп - закле се в библиите на мама Мери и Линкълн (Обзор)

47-ият президент обеща златна ера и започна драстични промени в политиките на САЩ “Златната ера на Америка започва сега! 2025 е година на освобождението

3 въпроса след 3-те дни на полицай Ивайло Иванов като шеф на кабинета на вътрешния министър

След неговия случай назначаването на втория етаж на властта става още по-сложна задача 3 дни, два от които почивни. Толкова оцеля Ивайло Иванов като началник на кабинета на министъра на вътрешните

Кола мина на червено и предизвика катастрофа на улица "Георги С. Раковски" в София

Катастрофа между два автомобила е станала на кръстовището между ул. "Георги С. Раковски и ул. Ген. Гурко", видя репортер на "24 часа". Инцидентът е станал около 20 часа

>