Яжте всеки ден скумрия и намалявате риска от Алцхаймер и деменция

02.01.2025 17:20
Скумрия, печена на грил

 

Ако искате да подобрите здравето си през новата година, може да започнете да консумирате повече риба и по-специално един определен вид. Според Испанската фондация за сърдечни заболявания рибата предлага значителни предимства за сърдечносъдовата система, а скумрията е на първо място в списъка на експертите.

Освен това рибата стимулира производството на колаген, което означава, че ще помогне за предотвратяване на свързаните с възрастта дефицити, както и ще ви даде по-здрава кожа и стави. Всъщност може да сте забелязали напоследък шума около колагеновите маски за лице , които могат да помогнат на хората да поддържат кожата си сияйна и млада, съобщи Mirror.

Ароматният лефер е богат на омега-3 мастни киселини, които не само намаляват LDL (лошия холестерол), но и увеличават HDL (добрия холестерол). Подобни свойства имат и други риби като сардините и сьомгата, но ползите от скумрията са по-добри.

Хубавото, което трябва да се отбележи за рибата, е, че тя е достъпна и много питателна, осигурявайки основни протеини, фосфор и редица витамини, включително В6, В12, D и ниацин. Организацията на потребителите и ползвателите настоятелно препоръчва включването на скумрията в ежедневния хранителен режим.

Това се дължи на високото ѝ съдържание на фосфор, който е чудесен за паметта, особено при по-възрастните хора. Експертите описват скумрията като „една от най-ценните в хранително отношение риби“.

Изследване, публикувано от медицинската група „Здраве“, подчертава, че консумацията на тази риба има много предимства за укрепване на здравето на мозъка. Диетолозите Йохана Бурдеос и Елизабет Барнс разкриват, че мозъкът се състои от 50-60% мазнини, като 35% от тях са омега-3.

Те обясняват, че докозахексаеновата киселина (DHA), основна омега-3 мастна киселина, съдържаща се в скумрията, е от решаващо значение за мозъчната функция, разсъжденията и защитата на мозъчните клетки. Те твърдят, че има изследвания, които показват, че „получаването на омега-3 от източници извън организма може да намали риска от развитие на Алцхаймер, деменция и други тежки когнитивни проблеми“.

Затова е добре да знаете, че включването на скумрия в менюто ви няколко пъти седмично е отличен начин да се насладите на многобройните ѝ ползи. Независимо дали е печена, на скара или консервирана, тази универсална риба подпомага здравето на сърцето, подобрява паметта и поддържа кожата ви сияйна. И всичко това е на достъпна цена, пише БГНЕС.

Други от Сила за живот

Една цигара може да съкрати живота на дългогодишен пушач с 20 минути

Ако на 1 януари човек се откаже да пуши, до 5 февруари ще е "спечелил" една седмица, а до 5 август вече ще има един месец повече Само една цигара може да намали продължителността на живота с

Тайната за вечна младост на Хелън Мирън е 12 минути военна тренировка всеки ден

Програмата от упражнения е създадена в Канада, но днес се радва на голяма популярност дори в британското кралско семейство Макар тази година да се готви за 80-годишен юбилей

Морковът - вкусният зеленчук, който се грижи за здравето ни

Морковите са култивирани за първи път в Централна Азия преди пет хиляди години, а днес този кореноплоден зеленчук с дълбока история е намерил своето място в нашата кухня

Разкриха връзката между тимуса, витамин D и дълголетието

Той създава Т-клетките убийци - нашия страж срещу автоимунни болести, тумори и вируси Приемът на витамин D най-вероятно ще се окаже ключов за правилното функциониране на тимуса - единствения орган

Ако пиете сладко кафе, се заспива по-трудно и с времето от чучулиги може да станете сови

Чистите напитки имат и друго предимство: намалят излишните "празни" калории в храненето ви, които с времето водят до напълняване, без да допринасят за здравето Болестта

>