Патладжан ветрило с домат и моцарела
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vkostova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Румяна Любомирова изпраща рецепта за красиво и вкусно ястие.
ПРОДУКТИ
За 4 порции:
4 патладжана
500 г домати
2 топки моцарела по 150 г
1-2 скилидки чесън по желание
сол
черен пипер
2 с.л. олио или зехтин
пресен магданоз
листа босилек
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разрязваме патладжаните ветрилообразно на около 2 см отстояние от върха на дръжката, така че долните краища да висят свободно. Поръсваме сол и оставяме за 30-40 минути в гевгир да изтекат горчивите сокове.
Попарваме доматите, обелваме ги и ги нарязваме на колелца, а моцарелата на фини резени, чесъна и магданоза - на ситно. Смесваме всичко нарязано и накълцано в купа - това ще ни бъде плънката. Вместо да размесваме съставките, може да ги редуваме, както са нарязани на шайби, в отворите между “страниците” на патладжана.
Изплакваме и подсушаваме с хартия ветрилата и ги поставяме в намазнен огнеупорен съд. В прорезите надипляме домат, моцарела, чесън и магданоз. Овкусяваме със сол и черен пипер, поливаме струя олио. Печем 30-40 минути в силно загрята фурна на 200 градуса. При сервиране бодваме цели листа босилек.