Два страхотни начина за приготвяне на свинско

01.12.2024 01:00 Анатолий Попов

Настъпи онова време от годината, в което се готви най-често свинско месо. В българските домове то присъства на трапезата като почти задължителен продукт - с кисело зеле, с боб, в гювеч, като пържоли, като задушено и т.н. Без да обсъждаме необходимостта от разнообразие в менюто, ще си припомним само какви са тънкостите при приготвяне на два от най-вкусните и здравословни варианта на свинско - като пържоли на тиган и като бавно печено във фурна.

Перфектната пържола на тиган

се прави от качествено месо. Не се притеснявайте да изберете месо със сланинки - от него ще стане по-вкусна пържола. Гордън Рамзи съветва първо да нагорещите силно тигана и да поставите в него мазнина с висока точка на горене. Точката на горене е моментът, в който мазнината започва да дими и става вредна за нашето здраве. Другият важен критерий за мазнината, с която готвим на висока температура, е нейната устойчивост към окисляване. Най-подходящите мазнини за пържене са кокосовото масло, студенопресованото олио от авокадо, светлото сусамово олио, гхи, животинската мас, зехтинът. Слънчогледовото олио, с което най-често пържим, не бива да се използва за тази цел! Най-новите изследвания доказват връзката между неговата употреба и редица хронични заболявания, включително сърдечни, както и рак. След като мазнината е нагорещена, осолете месото, най-добре с едра морска сол, и добавете пресен черен пипер. Поставете го в тигана, като обръщате от двете страни през 1 мин, ако го искате алангле, или през по-дълъг интервал, ако го предпочитате по-изпечено. Времето за печене трябва да увеличите с по минута в зависимост от степента на готовност, която търсите (максимум 5 мин, но при висока температура 5 минути от страна на всяка пържола е дълго - месото ще стане жилаво и сухо). За страхотен вкус може да добавите скилидка счукан чесън, когато пържолата почервенее, както и стръкче мащерка. Минута преди да я дръпнете от огъня, добавете 1 с.л. масло. Преди сервиране месото има нужда да си “почине” в чинията. 

Бавно печеното свинско

има своите тънкости и ако ги спазите, ще получите не само здравословно и диетично месо, но и невероятен специалитет, с който може да изненадате приятно гостите си. Има различни рецепти за бавно печене, включително тези, при които се използва слоукукър. Предлагам ви един изпробван вариант. За него най-подходящ е бутът на прасето. Загрейте фурната на 220 градуса. Месото трябва да е със стайна температура. Почистете бута и го овкусете. Ако парчето е голямо, добре е да го вържете с памучен конец и след това да го овъргаляте в подправките. Може да го овкусите с прясна или суха мащерка, риган или салвия, мед, горчица, меласа, вино, чесън и, разбира се, сол и черен пипер. Нарежете няколко глави лук (4-5), намазнете тавичка за печене, сложете лука, а върху него и месото. Печете около 20 мин. След това намалете фурната на 180 градуса и печете още 25 мин на всеки половин килограм месо. След като извадите месото, покрийте го с алуминиево фолио и го оставете да “отдъхне”. Това месо се реже на тънки парчета напряко на мускулните влакна. Добре е да се сервира с някакъв сос и гарнитура. Може да се съхрани в хладилник, вкусно е и студено. 

Знаете ли коя част от прасето за какво е?

Още вкусни идеи със свинско месо може да прочетете на mila.bg   

Други от От страната и света

Гледайте на живо какво ще реши ВСС за избора на Сарафов

Започна заседанието на ВСС, на което трябва да бъде изслушан кандидатът за главен прокурор Борислав Сарафов. Вчера обаче депутатите с 208 гласа приеха, че съдебен съвет

Идея! До 2 чаши алкохол на летищата в Европа

Авиокомпания иска да ограничи пияните пътници по време на полет Край на безразборното пиене по време на полет или престой на европейско летище. За това настоява нискотарифната авиокомпания “Райънеър”

Курсът на еврото е под прага от 1,03 долара

Курсът на еврото днес е под прага от 1,03 долара, съобщиха германски финансови издания. В междубанковата търговия във Франкфурт тази сутрин единната европейска валута се котираше за 1

Тежка челна катастрофа между кола и камион на околовръстното край Чепинци

Тежка челна катастрофа е станала на околовръстното в София тази сутрин, стана ясно от кадри в социалните мрежи.  Инцидентът се е случил на разклона за Чепинци. Ударили са се камион и кола

Кметът на район "Кремиковци": Няма опасност от радиация след влаковата катастрофа

„Появи се информация, че вследствие на това, че в едната влакова композиция е превозвала скрап има опасност от радиация при изгаряне на скрапта, но няма никакво замърсяване на въздуха"

>