Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

18.09.2024 22:30 Деляна Къркеланова
Шопска салата. Снимка: Архив

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители

Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина, заведенията ще бъдат длъжни да го обозначават. Това обяви министърът на земеделието и храните Георги Тахов по време на 6-ото заседание на Националния съвет по храните в сряда.

Това ще се разпише с промени в наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните. Те ще направят задължително обявяването на точния състав на ястията.

“Инициативата е в отговор на многобройни запитвания и широкия обществен отзвук по темата”, обясни Тахов.

В хранителните магазини е

задължително имитиращите млечни продукти да бъдат изрично обозначени и етикетирани. Там те се разполагат на рафтове, отделени от млечните продукти. Ресторантите обаче сега не са длъжни да напишат в менюто, ако шопската салата например е с имитиращ млечен продукт вместо със сирене. И само ако клиентите попитат, са задължени да ги информират.

Както “24 часа” обяви миналия месец, у нас

сме изяли, без да разберем, 6 хил. тона палмова мазнина

само за периода януари-юни тази година. Най-често такова сирене се съдържа в баничките и салатите по заведения.

“Не е проблем да се изписва в менюто, че дадена съставка е имитиращ продукт - ние и сега изписваме алергените в отделните ястия. Но като се променя наредбата, нека се има предвид, че ние не произвеждаме млечните продукти, а ги купуваме от доставчици, които често също не ги произвеждат. Няма гаранция, че ще получим млечния продукт, за който сме платили, а не имитиращ”, коментира председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов. Според него промяната в наредбата ще увеличи изключително много жалбите и проверките, което само хаби административен ресурс.

При храните особено внимание земеделското министерство ще обърне и на

съдържанието на трансмастни киселини,

различни от тези, които естествено се срещат в мазнините от животински произход. Според нормите преработвателните предприятия не трябва да допускат повече от 2 г неживотински трансмастни киселини на всеки 100 г мазнини в млечните продукти и да имат системи за контрол на суровините, рецептурата, технологичния процес и крайния продукт. Трансмастните киселини се създават чрез добавяне на водород към течните растителни масла, за да ги направят по-твърди. Известни са като най-нездравословните мазнини, но често биват използвани в пържените и преработените храни.

Започва засилено вземане на проби, като фокусът върху млечните продукти ще залегне в спешен порядък в многогодишния план за контрол 2024 - 2026 г. и националните мониторингови програми на БАБХ, ообяви изпълнителният ѝ директор Светлозар Патарински.

Други от От страната и света

Ето кои българи ще са на встъпването в длъжност на Тръмп

8 българи са потвърдили присъствието си на церемонията по встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп в понеделник чрез листата на Българският Конгрес на САЩ. В списъка са доц

Входът за столичния зоопарк се увеличава от 4 на 10 лева

Цените на билетите в столичния зоопарк се увеличават, реши Столичният общински съвет. Децата от 3 до 18 години ще плащат 5 лева за вход, вместо досегашните 2 лв

Гуцанов прие поста от Ивайло Иванов: Чест е да съм част от най-важното министерство

Борислав Гуцанов прие поста на министър на труда и социалната политика от досегашния служебен министър Ивайло Иванов на церемония в ресорното министерство

12-годишна от Монтана потърси лекар след употреба на канабис

Полицията разследва случай на притежание и употреба на наркотични вещества в Монтана. Инцидентът е свързан с 12-годишно момиче от квартал „Огоста", което потърсило медицинска помощ след употреба на

Мариан Бачев: Не съм фен на моноспектакъла, няма да работя сам в министерството на културата

"Г-н Бачев, това е най-трудното министерство на България, защото то обхваща страшно много сфери". С тези думи се обърна служебният министър на културата Найден Тодоров към своя колега Мариан Бачев

>