Донка Байкова: Между салата и основното ястие да има половин час почивка за добро здраве

07.05.2024 08:54
Проф. Донка Байкова

По празниците най-честата грешка е, че консумираме по много от всички любими храни. Окото е гладно, а това има отражение на храносмилателната система, която често пъти реагира с възпаления. Това каза специалистът по хранене проф. Донка Байкова пред bTV.

100 грама класически български козунак е 350 калории, а "Панатонето" е 420-450 калории. 

Между различните храни трябва да има интервал от минимум половин час, както го правят в ресторантите, каза още тя. Тя даде съвет след празниците да има почивка от червеното месо и агнешкото, което е доста мазно. Салатите и яйцата пък могат да останат в менюто, като се прибави и киселото мляко като пробиотик. 

Други от Докторе кажи

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев: От грип боледуват всички, но някои не ходят на лекар

От грип боледуват хора от всякакви възрастови групи, но не всички от тях ходят на лекар. По тази причина рискът от заразяване е различен, обясни главният здравен инспектор доц

Десет смъртни случая след усложнения от грип са регистрирани в Кипър

Десет смъртни случая от усложнения вследствие на грип са регистрирани през този сезон в Кипър, като също така е отчетен първият смъртен случай на бебе от респираторно-синцитиалния вирус (RSV)

Министър Кондева издаде нова заповед за забрана на износа на някои лекарства

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед, с която се забранява износът на точно определени лекарства. Целта е осигуряване на достатъчно количества за нуждите на българските

Д-р Вълков: 90% от приетите в болница са с респираторни инфекции, често с грип

90% от новохоспитализираните пациенти са с респираторни инфекции, по-често с грип - 80% от тях са заболели от него в Клиниката по въздушно-капкови инфекции. Пикът се очаква към началото на февруари

Близо ли е София до грипна ваканция?

Хасково е първата област у нас, която въвежда противоепидемични мерки. Те влизат в сила от четвъртък и целят ограничаване на респираторните заболявания

>