Ивайло Пандов: В бизнеса с храни трябва да останат коректните компании

21.01.2021 16:10 Самуил Огнянов
Той е завършил средното си образование в Софийска математическа Ивайло Пандов има две магистърски степени и над 30-годишен опит в търговията и производството на храни.
Компанията е инвестирала над 2 млн. лв. в обновяване на автомобилния си парк.

Контролът от държавата може да бъде засилен, но по-важно фирмите сами да го прилагат

Храната е от изключително значение за нашето здраве. Затова е много важно тя да е качествена, за което ключово значение има начинът на съхранение, доставка и приготвяне на хранителните продукти. Изключително важно е да се следят сроковете на годност и правилният начин на съхранение, независимо дали става въпрос за плодове и зеленчуци, месо и млечни продукти.

За това как храната може да достига с нужното качество до клиентите разказва Ивайло Пандов - собственик на "Панда ИП". Компанията има над 30-годишен опит в общественото хранене, инвестира в нови технологии за съхранение и логистика на хранителни продукти и напитки. "Панда ИП" снабдява голяма част от детските градини, социалните кухни и здравни заведения в страната.

- Г-н Пандов повече от 30 години вашата компания доставя хранителни продукти на най-малките, болните, възрастните и социално слабите. Как успявате да поддържате качеството на услугата, която предлагате?

- Най-краткия отговор, даден с чувство за хумор, е с инат. Всъщност този бизнес изисква непрекъснато обучение, най-вече в актуалните законови правила в областта на храните, тяхното практическо приложение и много любов към работата. Без знания не можеш да създаваш продукт, който да оцелее 30 години. Не по-малко важно условие е непрекъснато да инвестираш в технологии, машини и оборудване, адекватни на пазарните условия. Контролът и безопасността на доставяните хранителни продукти е финалният процес, който удостоверява, че инвестициите дават резултат.

Сред най-големите предизвикателства е създаването на адекватна бизнес стратегия, с която компанията да се опази от нелоялната конкуренция и да постига растеж. Трябва да си коректен към партньорите си, но да отстояваш своите интереси пред тях, като открито им показваш грешките и отчиташ честно твоите. Проблем при обществените поръчки е, че често възложителите, а и дори законодателите, не се вслушват в бизнеса, а искат да влияят върху него и не толерират равноправното партньорство.

- Хранителната индустрия постоянно се променя и модернизира. В какво се налага да инвестирате най-много и да правите подобрения?

- В хора и машини. Хората са най-големият и трудно постижим актив на всяка компания. Обучението при нас дори на на един общ работник отнема между четири и шест месеца. Имаме точни критерии за текуща оценка и контрол, за да не се допускат грешки. Един специалист по контрол на качеството се обучава между девет и дванадесет месеца, да не говорим за по-висш персонал.

Проблемът с кадрите е, че голяма част от тях след като преминат обучение решават, че знаят и могат всичко. Не се учат от собствените си неуспехи и често напускат. Лично аз за последните пет години съм се превърнал в преподавател по неволя, но за разлика от учебните заведения, плащам на студентите си.

Най-скъпата част от веригата на доставки е транспортът. За доставка на нови хладилни коли, се налага да плащаме 30% от стойноста на камионите прадварително - понякога този период е 2 г. Вследствие пандемията доставките на транспортни средства се забавявиха с над 12 месеца, отделно срокът за производството им се удължи с 9 месеца. "Панда ИП" инвестира над 2 млн. лева, с които обновихме транспортния парк. Инвестирахме в нови GPS системи, комбинирани с видеонаблюдение в реално време.

Направихме и интегриран модел за навигация и следене на пътната обстановка ежеминутно, с изпълнение на фиксирани маршрути. Въведохме множество контроли, рапортуващи в случай, че шофьорът наруши предварително зададените параметри на курса. Създадохме и диспечерски център, в който може да се проследява и визуализира всяка доставка във всяка точка от страната. Внедрихме и приложения за смартфон, за да може всеки от ръководителите в компанията да следи как се извършват доставките.

Дейностите по приемане, съхранение и натоварване на хранителните продукти също изискват непрекъснато обновяване. Инвестирахме в нови хладилни камери, в нова стилажна система. Закупихме нови електрокари и електрически повдигачи, за да облекчим персонала и да съкратим сроковете за товарене и разтоварване. Отново наблегнахме на контрола и изцяло подменихме видеонаблюдението вътре и извън складовете.

- Какви са най-големите предизвикателства във вашия бранш?

- Първо да оцелеят коректните, за да имаме общо развитие в бранша. Второ да се променим, като се конкурираме със знания и опит, а не с порочни похвати. Трето пред всички стоят проблемите с липсата на кадри, да се обединим и насочим усилията си в подпомагане на образователната система в средните и висшите учелища чрез финансирани от нас на стипендиански програми. Така ще имаме нужните ни специалисти. Казвам го не само като търговец , но и като земеделски производител, който вече 15 години се чуди от къде да намери агрономи, технолози, механизатори.

- Достатъчно стриктен ли е контролът върху храните?

- За да е ефективен, контролът на безопастността и съответствието на хранителни продукти трябва да се извършва в две направления. Едното е официалният на БАБХ. Той може да се доразвие като обхване в по-голяма степен държавните и общински обекти, приготвящи храна и осъществяващи социални дейности. Второто направление е самоконтролът, извършван от самите оператори на храни. За мен той е най-важен.

Всяка компания в хранителния бранш гордо показва какви сертификати притежава по БДС, но за съжаление не всички прилагат тези правила. В основата им стои проверка на качествените показатели на хранителните продукти и тяхната безопастност чрез лабораторни изпитвания. Това е скъпо начинание, изискващо специални компетенции на персонала на фирмите, но е единственият начин за доказване на качество при храните.

Всеки от операторите трябва да има собствена мониторингова програма за изпитвания и да я изпълнява стриктно. "Панда ИП" достигна 12 000 изпитвания годишно и това ни даде шанс да не допуснем инциденти с храни. Чрез подобен подход дисциплинирахме и нашите производители да подхождат с особено внимание към храните за нашите клиенти.

Ако възложителите на обществени поръчки използват като критерии за избор на изпълнители честотата и обхвата на лабораторни изпитвания, лесно ще могат да постигнат оптимално съотношение на качество и цена. За съжаление се поддържа  тенденция на субективизъм при оценките - тя включва описание от всеки кандидат на дейността му и се избира най-добрият романист.

- Защо има немалко случаи на хранителни натравяния на деца в градини или лагери? От какво се получава това?

- Първата причина са критериите, по които се избират изпълнителите на такива поръчки. Масово се взема предвид най-ниската цена, което трудно гарантира, ча са спазени високите изисквания по БДС за храната за деца. При избор на изпълнител се стига до абсурдната ситуация, в която възложителите изискват да им нарисуваш розов слон и те го оценяват като перфектен, а останалите изкарват жирафи.

Завишаване на официалния контрол от БАБХ в детските градини е една от възможностите да се избегнат хранителните инциденти с деца. Може да се вземат по-често проби от доставените хранителни продукти, а РЗИ да повиши честотата на пробовземане от готовите ястия. Всичко това може да се извърши с минимално финансиране, което ще е необходимо само за отпускане за реактиви на тези институции, тъй като те имат собствени лаборатории.

Публичността и прозрачността при общественото хранене са от особена важност. Затова, когато възникне инцидент, той трябва да се оповести без да се прикриват доставчиците и производителите, замесени в него. През миналата година например имаше натровени деца в Пловдив. Никой не каза името на доставчика, причината и последвалите санкции, ако има такива. Доставчикът е от Димитровград, а заразата се оказа стафилококи, причинена от сирене, произведено от компания в същия град. Най-ценното е имиджът на всеки един от нас. Понякога, когато си сгрешил, трябва да си понесеш последствията и да коригираш допуснатите грешки.

- В училищните лавки продават ли се здравословни храни? Спазват ли се изикванията и кой ги регулира?

- Име специална наредба на Министерството на здравеопазването, която регламентира изискванията към храните, доставяни в училищата. Контролът по нея се осъществява от БАБХ и РЗИ. 

- Понякога самата храна може ли да ни подскаже, че има опасност да се натровим само по вида й? За какво трябва да внимаваме?

- Етикетът на всяка храна носи достатъчно информация за нейния състав, хранителни стойности, произход и срок на годност. Ако четем, ще знаем. Индикатори за потенциална зараза са нарушената цялост на опаковката, особено при вакумирани храни, нарушена глазура при замразени храни, несвойствен цвят и мирис при отваряне на опаковките, неопаковани храни, наличие на чужди тела, примеси, наличие на вредители или следи от тяхната дейност.

Други от От страната и света

С генералски злоупотреби и фиктивни самолети: как се обучават бъдещите ни военни пилоти

Началникът на военновъздушното училище губи лиценза му от ГВА за обучение, защото се качил като инструктор, за да скъса курсантка Записал се на курс за пилот любител

Надежда Йорданова: Това правителство не дава отговор на много въпроси

"Нашата оценка за кабинета "Желязков" стана ясна както от трибуната, така и от гласуването. Според нас това правителство не дава отговор на много въпроси"

Проф. Георги Рачев: От Антоновден започва затопляне за десетина дни. Но Тръмп ще полага клетва при минус 10 градуса

От Антоновден започва затопляне за около десетина дни и едва към 26-27 януари ще има захлаждане. Сега на много места минималните теператури ще са положителни. Това прогнозира климатологът проф

Външният министър на Северна Македония е говорил "приятелски" по телефона с новоизбрания Георг Георгиев

Министърът на външните работи и външната търговия на Република Северна Македония Тимчо Муцунски е провел телефонен разговор с новоизбрания министър на външните работи на България Георг Георгиев

Краен квартал в Добрич протестира за разбити улици

Хората в квартал в Добрич протестират за осеяните с дупки улици, предаде Би Ти Ви. Гражданите около улица "Армейска" не помнят в последните 30 години улиците около техните жилища да са ремонтирани

>