Вредните храни и газираното повишават риска от сърдечносъдови заболявания

28.08.2023 20:21
Снимка: Pixabay

Две нови проучвания установиха, че някои от храните, които британците консумират редовно, могат да увеличат риска от смъртоносни сърдечносъдови заболявания, съобщи ДПА.

В две презентации в рамките на ежегодната среща на Европейското дружество по кардиология в Амстердам, изследователите разкриха, че консумацията на свръхпреработени храни (като зърнени храни, газирани напитки и храни от ресторанти за бързо хранене) значително повишава риска от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, инфаркти и инсулти.

Активистът Хенри Димбълби обясни, че резултатите трябва да послужат като предупреждение за ефектите от хранителните навици във Великобритания.

„Като се има предвид, че свръхпреработените храни съставляват 55% от нашето хранене, това трябва да е предупреждение. Ако има нещо вредно в процеса на обработване на храните, това е катастрофално. Великобритания е особено лош случай, когато става дума за консумацията на свръхобработена храна. Натрупват се проблеми за бъдещето. Ако не направим нищо, приливна вълна от вреди ще залее Националната здравна служба“, каза той за в. „Гардиън“.

В. „Гардиън“ съобщи също, че Анушрия Пант, изследовател, участвал в едно от проучванията, е обяснила за репортерите в Амстердам, че много хора не са наясно какви храни биха могли да ги изложат на опасност.

„Възможно е храните, които смятате за здравословни, всъщност да допринасят за развиването на високо кръвно налягане“, каза Пант. Тя добави, че много хора считат някои свръхпреработени храни като закупените от магазина сандвичи, супи и нискомаслени кисели млека за по-здравословни от типичната нездравословна храна.

Пант и нейните колеги от Университета в Сидни изследваха въздействието на увеличената консумация на свръхпреработени храни върху повече от 10 000 жени на средна възраст през последните 15 години. Учените установиха, че 39% от жените са били изложени на по-висок риск от високо кръвно налягане в сравнение с онези с най-ниска консумация на свръхпреработени храни.

Второ проучване – на изследователите от Четвъртия военномедицински университет в Китай, установи, че рискът от инфаркт и инсулт при онези, които ядат най-много свръхпреработени храни, нараства с близо 25%.

Изследователите установиха, че увеличаването на приема на свръхпреработени храни дори само с 10% води до значително повишаване на риска от сърдечни заболявания, предаде БТА. Екипът също така откри, че хората, чието хранене съдържа по-малко 15% свръхпреработени храни, са изложени на най-малък риск от медицински проблеми, свързани със сърцето.

Други от Докторе кажи

Видин въвежда противоепидемични мерки

Грипът продължава да настъпва. От днес противоепидемични мерки влизат в сила във Видин. Това е вторият град, който въвежда такива след област Хасково. Ограниченията са в сила от днес до 26 януари

Ренесанс за млякото: предпазва от рак на червата

Една чаша дневно намалява риска да се разболееш с до 17 процента, но ако е пълна с вино, го увеличава с 15 на сто Учени от "Оксфорд" са тествали 97 хранителни фактора и влиянието им за развитие на

Тревожно! Всеки седми младеж в България е с високо кръвно

Младите пренебрегват профилактиката, казва водещият кардиолог и ангиолог доц. Светлин Цонев Всеки седми младеж у нас е с високо кръвно налягане. Данните са от наскоро проведено скринингово проучване

Проф. Кантарджиев: Случаите на грип ще нарастват до февруари

Ръст на заболелите от грип ще има през февруари, засега епидемичната обстановка се развива нормално, заяви в "Денят започва" проф. Тодор Кантарджиев. Той прогнозира

Сериозно увеличение на случаите на грип във Видин

През последните дни във Видин се отчита сериозно увеличение на повикванията на телефон 112 от пациенти със симптоми на грип. Повече са и чакащите пред кабинетите на общопрактикуващите лекари

>