Учени: КОВИД-19 отслабва значително и усещането за вкус

20.08.2023 15:27
Коронавирус СНИМКА: Pixabay

Загубата на обоняние се очерта като важен симптом на КОВИД-19 още в началото на пандемията и предизвика множество нови изследвания върху функциите на обонянието и вкуса, съобщи електронното издание "Медикъл Експрес".

Международно изследване под ръководството на Глобален консорциум за хемосензорни изследвания (GCCR) и изследователския център Монел във Филаделфия, щата Пенсилвания, отделя усещането за вкус от това за миризми при пациенти с КОВИД-19. Резултатите показали, че в група от над 10 000 души усещането за вкус, независимо от обонянието, е силно засегнато от новия коронавирус. Данните от изследването са публикувани в изданието "Кемикъл сенсиз", уточнява БТА.

Няколко предходни изследвания проучваха функциите за усещане на мирис и вкус при пациенти на различни етапи след диагностициране с КОВИД-19 и стигнаха до различни, противоречащи си резултати. Почти няма съмнение за ефекта на КОВИД-19 върху обонянието, но въздействието на инфекцията върху усещането за вкус не се приема широко.

"Целта ни бе да дадем основание на хората по света да използват обичайни средства в домовете си, да наблюдават усета си за вкус и мирис в пиковете на пандемията", казва първият съавтор на проучването д-р Ха Нгуен, пост-докторант в изследователския център Монел.

Изследователите са анализирали данни, събрани от онлайн проучване и от резултати от тестове в домашни условия, при които участниците трябвало да определят интензивността на усещането си за мирис и вкус на десет продукта като кафе, захар, камфор, уасаби.

Участниците, които били с положителен тест за КОВИД-19, са съобщили за 21 на сто отслабване на интензивността на вкуса, 47 на сто отслабване на интензивността на обонянието и 17 на сто отслабване на дразнението в устната кухина. Учените установили също, че най-отслабени били сетивата на пациентите в началото на проявлението на симптомите на инфекцията от новия коронавирус.

Други от Докторе кажи

Ренесанс за млякото: предпазва от рак на червата

Една чаша дневно намалява риска да се разболееш с до 17 процента, но ако е пълна с вино, го увеличава с 15 на сто Учени от "Оксфорд" са тествали 97 хранителни фактора и влиянието им за развитие на

Тревожно! Всеки седми младеж в България е с високо кръвно

Младите пренебрегват профилактиката, казва водещият кардиолог и ангиолог доц. Светлин Цонев Всеки седми младеж у нас е с високо кръвно налягане. Данните са от наскоро проведено скринингово проучване

Проф. Кантарджиев: Случаите на грип ще нарастват до февруари

Ръст на заболелите от грип ще има през февруари, засега епидемичната обстановка се развива нормално, заяви в "Денят започва" проф. Тодор Кантарджиев. Той прогнозира

Сериозно увеличение на случаите на грип във Видин

През последните дни във Видин се отчита сериозно увеличение на повикванията на телефон 112 от пациенти със симптоми на грип. Повече са и чакащите пред кабинетите на общопрактикуващите лекари

Проф. Сотир Марчев: Пия по 3 кафета на ден, полезно е за сърцето

Пия по три кафета на ден. Средно с 30% по-ниска е сърдечносъдовата смъртност на хората, които пият кафе спрямо тези, които не пият кафе. Доскоро това не беше ясно и уверявам ви, нямам бизнес с кафе

>