Аспартамът – демонизиран, но единствен

29.07.2023 22:00
Известният заместител на захарта аспартам стана синоним на отрова. СНИМКА: Wikimedia Commons

Учените не отричат, че дозите, в които хората приемат подсладителите, са безвредни. Но това успокоение някак се губи сред страхотиите, които се ширят за заместителите на захарта

 В резултат на кампанията, подета от лекари, специалисти по храненето и СЗО, известният заместител на захарта аспартам стана синоним на отрова, която е възможен причинител на рак, образува в тялото токсичен метанол и вместо до отслабване води до затлъстяване.

Но по света има още десетки одобрени изкуствени подсладители, на които специалистите приписват същите и дори още по-опасни вредни действия.

Надписът Sugar Free е сред най-често срещаните в маркетинга на храните – от конфитюри и сладкиши до безалкохолни напитки и сладолед. Думата “захар” – в миналото синоним на наслада, почти е изчезнала от етикетите и дори изкуствените подсладители вече се сочат не с имената им, а с кодове. Условните знаци бележат синтетично произведени съединения. E950 е за ацесулфам, E951 – за аспартам, Е952 за цикламат, E954 – за захарин, Е955 за сукралоза.

Учените не отричат, че дозите, в които хората приемат подсладителите, са безвредни.  Но това успокоение някак се губи сред страхотиите, които се ширят за заместителите на захарта.

Сукралоза

Погрешно смятана за естествен подсладител, тя е получена чрез хлориране  на захароза, има 0 калории и е 600 пъти по-сладка от захарта. Възможно е да причини мигрена, болки в мускулите и ставите, стомашни спазми и диария, проблеми с пикочния мехур, замайване. Според едно изследване може да предизвика свиване на тимусната жлеза – регулатор на имунната система. Американският Център за наука в интерес на обществото я сложи в категория “предпазливост”, след като проучване я свърза с левкемия при мишки.

Готвенето със сукралоза при високи температури произвежда токсични хлоропропаноли. При гризачи подсладителят потиска имунната система. Но само когато многократно превишава дневната доза, която за човека е 15 мг/1 кг тегло.

Ацесулфам К

Съставен от калиева сол, която съдържа метилен хлорид, ацесулфам К е нискокалоричен и 200 пъти по-сладък от захарта. Има го в дъвки, бонбони, алкохолни напитки, подсладени кисели млека. Той става все по-популярен като “подобрител на вкуса”. Стабилен е на топлина, затова често се среща в преработени храни и печива. Продължителното излагане на метилен хлорид може да причини гадене, нервност, нарушен метаболизъм, вероятно някои видове рак, проблеми с черния дроб, бъбреците, зрението. Тялото не го разгражда и се смята, че влияе негативно на метаболизма.

Хипотеза го свързва дори с аутизъм. Но проблеми може да се породят само при силно превишаване на дневната доза от 0-15 мг на 1 кг.

Захарин

Създаден от немския химик Константин Фалберг през XIX век, той е най-старият изкуствен подсладител. 300-400 пъти по-сладък е от захарта и е с нулева калоричност. През 70-те г. на XX век известният като бензоен сулфимид препарат бе нарочен, че може да причини рак на пикочния мехур, и се изискваше продуктите с него да носят надпис: “Употребата на този артикул може да е опасна за вашето здраве, съдържа захарин, за който е установено, че причинява рак при лабораторни животни”.

После това подозрение отпадна, но остават подозренията за връзка с други видове рак, фоточувствителност, гадене, храносмилателни разстройства, тахикардия.

Опасенията важат при силно превишаване на дневната човешка доза от 5 мг на килограм тегло. Захаринът е основен подсладител на лекарства за деца, включително аспирин за дъвчене, сироп за кашлица и други без и със рецепта.

Ксилитол и други захарни алкохоли, завършващи на -итол

Специалистите ги определят като по-малко опасни от останалите подсладители. Но те не се усвояват добре от тялото и могат да предизвикат алергична реакция. Главният им проблем е, че засягат храносмилателната система – при прекомерна употреба водят до диария, газове, подуване на корема, спазми. Слабителният им ефект е толкова изразен, че ги слагат в състава на лекарствата срещу запек. Ксилитолът не е много сладък – почти колкото захарта, но е само с 2,5 калории на грам. Подходящ е за диабетици. Препоръчителната дневна доза не бива да надхвърля 40-50 грама.

Важно е собствениците на кучета да знаят, че захарни алкохоли са токсин, застрашаващ живота на домашния любимец.

Глюкозо-фруктозен сироп

Това е течен подсладител, поне 70 пъти по-сладък и 20% по-евтин от захарта. Използва се повсеместно в десертчета, сладоледи, шоколади, безалкохолни напитки и други любими на децата стоки. Известен е като вреден и по-опасен от захарта подсладител, тъй като повишава бързо нивата на кръвната захар, което води до неконтролируем синтез на инсулин. При голяма консумация тялото не може да се справи с високата кръвна захар, излишната глюкоза се трупа под формата на мазнини и се дебелее. Проучвания доказват, че редовното подслаждане със сиропа води до пристрастяване и се отразява върху функциите на мозъка.

Стевия

Доскоро рекламирана като 100% естествен и напълно безвреден подсладител, стевията наскоро бе вкарана в списъка на СЗО като безполезна за отслабване и при заболявания, освен ако не сте диабетици. Екстрактът от това растение е 200-300 пъти по-сладък от захарта и без калории. Възможните нежелани реакции включват гадене, подуване на корема, ниско кръвно, хормонални смущения. Уговорката отново е, че те може да настъпят, ако човек превиши значително дневната доза от 4 мг стевия на 1 кг телесно тегло.

По-обективните изследователи предупреждават, че изводите за вредата от подсладителите, с които в огромни количества тъпчат опитните животни,  не бива да се пренасят автоматично върху хората, които ги ползват в умерени дози. И въпреки това, запитан какво да изберем - безалкохолни напитки със захар или с подсладители, експертът на СЗО Франческо Бранка отсича: “По-добре пийте вода!”.

Други от Докторе кажи

Увеличават се отсъстващите по болест ученици в област Хасково

Увеличават се отсъстващите по болест от занятия ученици в област Хасково, съобщиха от Регионалното управление на образованието към Министерството на образованието и науката

Пострадалият при влаковата катастрофа, настанен в ИСУЛ, е с опасност за живота

59-годишният мъж, който пострада при сблъсъка между два товарни влака вчера и беше докаран от екип на СМП в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ", остава в много тежко състояние, с опасност за живота

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев: От грип боледуват всички, но някои не ходят на лекар

От грип боледуват хора от всякакви възрастови групи, но не всички от тях ходят на лекар. По тази причина рискът от заразяване е различен, обясни главният здравен инспектор доц

Десет смъртни случая след усложнения от грип са регистрирани в Кипър

Десет смъртни случая от усложнения вследствие на грип са регистрирани през този сезон в Кипър, като също така е отчетен първият смъртен случай на бебе от респираторно-синцитиалния вирус (RSV)

Министър Кондева издаде нова заповед за забрана на износа на някои лекарства

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед, с която се забранява износът на точно определени лекарства. Целта е осигуряване на достатъчно количества за нуждите на българските

>