Проф. Иван Добчев: Гордея се с Мария Бакалова

18.07.2021 21:14 Лили Първанова
Фотографите на “България Днес” уловиха в кадри Мария Бакалова, докато беше в България.
Бакалова се разходи из центъра на София с Юлиан Костов.
Бакалова прегръща преподавателката си Сияна Търколева, а до тях са студенти от НАТФИЗ. СНИМКИ: “БЪЛГАРИЯ ДНЕС”
Владимир Матеев СНИМКА: ИВЕТ ФЕШЪН
Проф. Иван Добчев

Не се е променила, казва Владимир Матеев - момчето, с което актрисата се видя в България

“Харесвам Мария Бакалова и съм горд с успехите ѝ.” Това каза проф. Иван Добчев пред в. “България Днес”, проговаряйки за актрисата за първи път след номинацията ѝ за световната кинонаграда “Оскар” през февруари. Тогава той обясни, че не я е подготвял за “Борат 2”. Сега обаче уточни, че предупреждението му към нея е било, че там, където влиза, не е много чиста работата, че се е опитал да я предпази от това, което носи Холивуд в лошия смисъл на думата. (Виж блицинтервюто с проф. Добчев долу.)

Мария обаче не се е променила, казва нейният състудент Владимир Матеев, който се видя с нея при изненадващото ѝ посещение у нас преди седмица. Тогава единствено фотографите на “България Днес” я разпознаха из софийските улици и успяха да я заснемат.

“Мария, която познавах преди Холивуд, не се е променила! Горд съм от успехите ѝ, но най-вече от това, че се е съхранила. Успех, дано пак се видим”, казва Матеев.

Красавецът, който е и модел на “Ивет фешън”, е от випуска на Иван Добчев и завърши заедно с Мария.

Той бе и сред

малкото ѝ приятели,

които успяха да се

видят и поговорят

с българката,

превърнала се вече в световна знаменитост.

Бакалова се прибра в родината за три дни, в които успя да се види с всички, които обича, по нейните думи. 

Докато беше в столицата, актрисата се разходи съвсем спокойно по улиците, без да бъде разпозната, тегли пари от банкомат, похапна си български гозби. Разбира се, отскочи и до Бургас, за да се види с родителите си.

“В България съм за ден-два да видя най-близките си.

Възползвах се от

пътуването си до

Париж, където

бях на ревю, и

свободните дни,

за да си дойда след 18-месечно отсъствие. Аз съм българка, щастлива съм най-много тук.”

Така световноизвестната Бакалова обясни внезапната си поява в центъра на София, на ул. “Раковски” пред любимия НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Именно там, където повече от четири години се поти на скамейките в изучаване на актьорската професия, Мария реши да се види и с любимата си преподавателка по вокално изкуство - Сияна Търколева, която я държа в прегръдките си почти минута. Бакалова бе облечена в синя риза на райета, модните в момента дънки с висока талия, маратонки и оригинална чанта на “Луи Вюитон”. Изненадващ за познатите на актрисата е фактът, че тя е пропушила, тъй като в ръцете си талантливата бургазлийка държеше електронна цигара, от която дърпаше от време на време. Преди да пристигнат пред НАТФИЗ за срещата с приятелите, мениджърът на българката Юлиан Костов и Мария се разходиха по софийските улици и си щракнаха няколко селфита. 

“С Мария сме много близки, най-добри приятели”, категоричен е Костов в отговор на въпроса дали с Бакалова са в интимна връзка. Самият той бе силно изрусен вероятно заради нова роля, в която скоро ще го видим.

Най-актуалната българска актриса бе в България за няколко дни, след което отпътува за Кан, където преди дни бе представен филмът с нейно участие “Жените наистина плачат”, режисиран от Весела Казакова и Мина Милева. Филмът е част от селекцията в конкурсната програма “Особен поглед” в 74-ото издание на филмовия фестивал в Кан “Златна палма” сред 24 конкурентни заглавия в раздела. В ролите освен трите сестри - Весела, Биляна и Екатерина Казакови, играят Йосиф Сърчаджиев и Мария Бакалова. В лентата актрисата си партнира и с най-добрата си приятелка - Ралица Стоянова. Именно

тя е и човекът,

който дава на Мария

“сламката” да

се яви на кастинг

за “Борат 2”

За ролята на Тутар Мария разбира от колежката си. Двете се сприятеляват по време на снимките на лентата “Жените наистина плачат” и Стоянова ѝ казва за кастинга. Повече информация за него Мария получава от Юлиан Костов, с когото се запознава на наградите “Стоян Камбарев”. “Когато прочетох, че става въпрос за актриса на 15 години или да изглежда на толкова, в главата ми веднага изникна Мария, защото тя има такова детско излъчване. На секундата ѝ пратих мейла и ѝ казах да опита, защото това беше последният срок”, разказва приятелката на Бакалова Ралица Стоянова. Малко след това Мария пише мейл и в последния от обявените дни я викат за кастинг. Следва историята, която се превръща в приказка за 25-годишното момиче от Бургас.

“Кой родител няма да се радва на успехите на детето си? Та ние сме я чакали 15 години да се появи. Обожаваме я с баща ѝ”, казва гордата майка на Мария - Румяна. Двамата с баща ѝ Вълчо не могат да си намерят място от щастие и непрекъснато споделят снимки на успехите на дъщеря си в нета, а те се увеличават мълниеносно. Преди дни стана ясно, че младата актриса е поканена да се присъедини към Академията на “Оскарите”. Това означава, че ще има думата, когато се избират носителите на най-популярните филмови награди в света.

Владимир Матеев: Мария ми запуши устата с успеха си! 

- Откога се познавате с Мария Бакалова, г-н Матеев?

- Още преди НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” я познавам, имаме общи приятели в Бургас, аз съм от там. От 8-и или 9-и клас се знаем. В академията се сближихме, защото попаднахме в класа на проф. Иван Добчев. Тя е чудесен човек и не е загубила човечността, която носеше. Иначе блясъкът, който Холивуд носи в себе си, го виждаме по снимки и ревюта, но извън това Бакалова е същата. Нашият клас при проф. Добчев събра изключително талантливи хора и успехите на всеки от нас го доказват. Но Мария винаги е искала да стигне върха и го постигна, живееше с това съзнание. Аз съм бил скептичен към мечтите ѝ, казвал съм ѝ: “Дай по-реалистично”, но тя не се влияеше. И ето че успя и ми запуши устата, в кръга на шегата, с успеха си.

- Как тълкувате думите на Иван Добчев за Мария?

- Не заемам позиция и не желая да коментирам. Факт е, че сме много силен випуск и сме неговият клас, с което се гордеем всички.

Проф. Иван Добчев: Тя бе една от най-добрите студентки 

- Проф. Добчев, Мария бе тук за дни, радвате ли се за нейния успех и какво бихте ѝ казали, ако имате възможност да се видите?

- Аз съм приел Мария Бакалова, разбира се, че я харесвам и съм горд с успехите ѝ. Аз съм я водил, аз съм разчитал на нея. Това, което исках да кажа за нея, а после нямах възможност да се обоснова, е, че съм казал моето предупреждение, че там, където влиза, не е много чиста работата. Как да се изразя - това, което носи Холивуд в лошия смисъл на думата. Това бяха моите думи, както и това, че на мен такъв тип филми не ми харесват.

И благодаря, че имам възможността пред вестника ви да кажа това. Но аз съм горд с нея и с целия клас, а Мария Бакалова бе една от най-добрите студентки.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>