Вижте как протича изборният ден в Стара Загора (Видео)

11.07.2021 14:32 Ваньо Стоилов
В 16-а изборна секция в Стара Загора изборният процес протича нормално. Заради големият брой на гласоподавателите в нея - над 900, в помещението за гласуване са инсталирани 2 машини.
До обяд в 16-а изборна секция в Стара Загора бяха гласували под една трета от хората по списък. Проблеми с двете машини нямаше.

Днес тук наистина е горещо - от една страна заради температурите - към 14 часа термометрите в града показват 32 градуса по Целзий, от друга - заради изборното напрежение. Малко след 14 часа над Стара Загора внезапно заваля дъжд, който разхлади въздуха.
От Районната избирателна комисия обобщиха, че към 11 часа избирателната активност в областта е била 13,82 на сто, която се равнява на 39 811 души от избирателите. По традиция активността е най-висока в община Опан, където до 11 часа бяха гласували 26,32 на сто от тези с право на глас. В град Стара Загора гласувалите бяха 14,29 процента от хората по списък, а в община Мъглиж - едва 11,54 на сто.
Около обяд пред някои от секциите все пак се образуваха малки опашки, на те се отекоха бързо. За сравнение - към 12 часа на предишните избори на 4 април активността беше минала с малко 20-те процента.

Впечатлението сега е, че поне до този час по-малко от хората с право на глас са отишли до урните. А в област Стара Загора те са общо 287 827 човека.

И още една сравнение - в съседната област Сливен активността към 11 часа е била 10,67 на сто - т.е. с около 3 процента по-ниска от старозагорската. Най-активни тук са били новозагорци - активност от 13,68 на сто в общината.

Днес в област Стара Загора се гласува общо в 490 секции, като 11 от тях са подвижни. За разлика от предишните редовни избори, сега всички CОVID-секции са закрити. И пак за разлика от 4 април, когато машините в областта бяха 365 и с тях се гласуваще по желание, сега те са 467 и гласуването с тях е задължително. В 102 от секциите машините са по две заради големия брой на избирателите в тях. Засега поне техниката се държи почти нормално - според председателя на Районната избирателна комисия Теодора Крумова при тях са постъпили около 50 сигнала, свързани с работата на машините, но те са били отстранени бързо. До момента никъде в областта не се е наложило да минат на хартиени бюлетини заради технически проблеми. Хората също нормално приемат машините - има информация само от една секция в град Стара Загора, че жена се е отказала от правото си на глас, тъй като е признала, че не може да се справи с машината.

Любопитен проблем имаше сутринта с машината в 114 секция в Стара Загора, чийто софтуер бил насторен така, че тя да започне работа два часа след 7 часа - началото на изборния ден. Техник е отстранил проблема, но въпреки това в секцията започнаха да гласуват чак към 8,15 часа.

Според друга информация от РИК - до момента при тях няма сигнали или жалби за сериозни нарушения в изборния ден, за които можем да обобщим, че протича нормално.

Други от От страната и света

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

>