Христо Терзийски, водач на листата на ГЕРБ-СДС: Кюстендил – една мечта започва да се сбъдва

09.07.2019 08:26

Подкрепете хора с идеи, отговорност и опит, зове бившият МВР шеф

Били ли сте някога на Празника на черешата? Ако не, горещо ви препоръчвам догодина да го посетите. Защото освен над 100 сорта череши и събитие, което може да се види само в областта, позната като Овощната градина на България, ще усетите нещо още по-впечатляващо. Любовта на хората към земята, към красотата на нашия край, към традициите. И погледа им към бъдещето. Всъщност празникът е цяла художествена експозиция на открито. На която дори и за 2-3 дни, читалища и занаятчии от всички населени места в региона с гордост представят своята експозиция от неповторими пана от череши, създадени с вдъхновение и талант.

Празникът привлича гости от всички краища на България. И тази година не бе по-различно. Всички хотели и къщи за гости бяха пълни. А сега, нали е и предизборната кампания, много политици от столицата дойдоха, за да ги видят. Чудесно - добре са дошли! Позавъртяха се, снимаха се и… си тръгнаха.

Ние, кюстендилци, оставаме.

Винаги сме тук, макар житейските предизвикателства да ни отделят за кратко от родното място. Тук са близките ни, приятелите, тук са спомените ни. Тук е и бъдещето ни. Но

има ли бъдеще,

ако младите

хора напускат?

Ако попитате един родител каква е мечтата му, ще ви каже: “Младите да са добре - тогава и ние сме добре”. И все повече млади хора се чувстват най-добре в родния си край. Ако имат добри условия, биха работили тук, тук ще създават семейства и ще отглеждат децата си. Затова подобряваме условията.

Добро образование, което е в основата на всичко. Но какво е добро образование? Модерното образование, залагащо на таланта, иновациите и креативността. От това да не отпадат децата от училище, до съвременните образователни и технологични центрове, които само преди два месеца в Кюстендил еврокомисарят Мария Габриел представи като приоритет на ЕК.

А знаете ли, че

Кюстендил вече

е университетски

град

И като филиал на Тракийския университет предлага специалности, които са обвързани с потребностите на пазара в региона. Професии, свързани с управлението на земеделието, с развитието на туризма, с дигитализацията на производствата. И може да се упражняват още в последните години на академичното обучение.

Имаме всички условия да се развиваме като предпочитана спа дестинация, да предложим не само отдих и почивка, но и отлични възстановителни програми с лековитите минерални води.

В област Кюстендил е и най-голямата българска светиня - Рилският манастир. Опитахме се да помогнем да реставрират всички храмове и манастири в Кюстендилската духовна околия, за да спасим духовното наследство и за бъдещите поколения.

Разширяваме технологичния парк, който се изгражда в Кюстендил,

ще продължим

да привличаме

“зелени”

индустрии,

които ще развиват икономически региона, но ще гарантират и устойчивото му развитие. Всъщност добрата икономическа и социална инфраструктура би могла да направи дори и най-малките населени места атрактивно място за живот и работа на младите хора. След пандемията голяма част от технологичните и консултантските фирми запазиха модела на работа “от вкъщи”. А това накара много млади хора да преоткрият и да се установят в селските къщи на бащи и дядовци - там, където красотата на природата и чистотата на въздуха са най-доброто лечение срещу стреса. Така освен поражения пандемията откри и много нови възможности, които могат да допринесат за балансирано развитие на регионите. А Кюстендил разширява своята социална и културна инфраструктура. Почти е завършен обновеният театър. Сцената очаква най-големите имена на българското изкуство.

Ще продължим и с големите проекти. Сред тях са изграждането на територията на бившето поделение в Кюстендил на модерна многофункционална

спортна и

конгресна зала,

която да даде възможност на младите хора да имат най-добрите условия за спорт. Във финална фаза е ремонтът на спортните зали на стадион “Осогово”. Там не беше направено нищо вероятно от половин век. А тренират стотици деца. Бях там преди дни, срещнах се и разговарях с ръководителите и треньорите. Очакват реконструкцията на бъде завършена, за да тренират децата пълноценно.

Големият спорт изисква и голяма зала. И спортистите на Кюстендил я заслужават. Сигурен съм, че идва поколение, което отново ще прослави града ни и България със своите постижения.

Кюстендил се възражда. Една мечта започва да се сбъдва. И ще се сбъдне. Ако бъдат подкрепени хората с идеи, които са доказали своите качества и опит, отговорността си към развитието на региона и респекта си към правото на нашите съграждани да живеят като достойни европейци.

Вярвам, че заедно ще успеем!

Други от От страната и света

50 лева глоба за хвърлен фас ще плащат в Русе

Солени глоби за всички, които замърсяват градската среда предлага община Русе. Санкциите за хвърлен фас или опаковка ще бъдат 10 пъти по-високи. Те не са променяни от десетилетие

Силен вятър спря ферибота при Оряхово

Заради силен порив на вятъра фериботната платформа, намираща се на българска територия при Оряхово, временно спира работа. Това съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) на сайта си

Товарна кола блъсна на заден ход пешеходка в Айтос, с опасност за живота е

Товарен автомобил блъсна 69-годишна пешеходка в Айтос. Инцидентът е станал на айтоския площад "Пазарен". При движение на заден ход 26-годишният шофьор блъснал движещата се на пътното платно възрастна

Провеждат спецакция за купуване на гласове в Бургас

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, както и с битовата престъпност, се провежда на територията на Бургас

334 души са загинали в катастрофи от началото на годината

334 души са загинали в катастрофи от началото на годината. Това става ясно от официалните данни, публикувани на сайта на МВР. От 1 януари досега у нас са станали 5389 катастрофи

>