Цветан Цветанов: Безкомпромисен кабинет на малцинството, вместо широки коалиции на изгодата, които отвращават избирателите!

05.07.2019 09:44

Вотът на 11 юли трябва да даде управление и развитие на държавата с хоризонт от поне година, казва председателят на "Републиканци за България"

- Г-н Цветанов, какви изводи направихте за себе си след парламентарните избори от 4 април?

- И аз, като повечето българи, бях нетърпелив да видя промяна и раздяла с пороците на досегашния управленски модел. Установих, обаче, че подобно нетърпение не е особено продуктивно. Все по-ясно виждам, че трябва да измине немалко време, за да се извърви целият необходим път към промяната, за да е истинска, а не фасадна.

Заредих се с търпение както за разгръщане на потенциала на партията, която имам честта да ръководя – "Републиканци за България", така и до пренареждане функциите на държавата на здрави, демократични основи. Без корупционни схеми, които я ерозират.

Втората поука за мен, като за човек, който тръгна от нулата с нов политически проект е, че паралелно с партийното строителство трябва да се търси политическо партниране с други формации. Живеем във времена, в които

и най-силната партия,

няма шансове да управлява,

ако е в политическа изолация

и няма конструктивни партньорства.

Реденето на следизборни коалиции на признака „възможни коалиции на база изборен резултат” в повечето случаи не отговаря на обществените представи за допустимост. Хората не са склонни да правят политически компромиси, за да подкрепят управляваща коалиция, чийто конструктор не е стабилен.

Впечатлен съм, че на фаза кампания повечето политици обещават коалиране на основата на съвместно споделяне на идеи и политики между различни партии, а след вота пазарлъкът има съвсем друга логика. Подобно лицемерие отдалечава желаната промяна не по-малко, отколкото я отдалечава и отказът от поемане на отговорност за управление след избори.

- Чувствате ли се лично огорчен от резултата на "Републиканци за България" на 4 април и какво предприемате сега, за да промени ситуацията?

- Аз мога да нося на вина и критика, защото лично съм ангажиран с изграждане на структурите на "Републиканци за България", но си давам трезва преценка за това какво реално се случи на 4 април.

В партията дебатирахме много изборния резултат и у всеки от нас остана неприятното усещане, че ни бяха отнети подадени за нас гласове. Многобройни от цялата страна са примери със секции, в които

наши активисти са гласували,

а гласовете им не са отчетени.

Парадоксално, дори гласовете на семействата на кандидатите в нашите листи се оказаха неоткриваеми.

Дефектите на изборните практики ни засегнаха доста силно на 4 април. Ще ми се да вярвам, че занапред гласовете на избирателите на "Републиканци за България" няма да „потънат” , защото това действа силно демотивиращо за тях.

Оптимист съм, че и натискът върху симпатизантите ни да не гласуват за нас, сега ще бъде по-малък.

- Кои са силните ви оръжия и скритите ви козове за предстоящия вот?

- Нашите оръжия са видими, а нямаме скрити козове. Залагаме на млади образовани хора, повечето от които имат своята реализация и кариера, както и предначертано кариерно израстване. Това ни помага да ги поставим в правилния за тях експертно-професионален профил. Търсим точните хора за точните сектори. Ползваме експертизата им и идеите им за промяна. И ги представяме ежедневно на хората. Полагам лични усилия да покажа всички кандидат-депутати, но и да гарантирам на хората, че ще бъдат представяни от стойностни личности с морал и знания.

Екипът ни е от млади и позитивни хора и в тази кампания представяме обстойно разработените ни политики, а не хулим едно или друго управление. Вярваме, че изборите на 4 април ни направиха по-ефективни като показаха, защото откроиха силните личности сред нас, които имат волята да продължат и отстояват идеите си.

- Срива ли се ГЕРБ? Вие познавате добре процесите в тази партия, как изглежда днес тя отстрани?

- Свива се самочувствието на избирателите на ГЕРБ и засега елитът на партията не дава достатъчно основания за оптимизъм на хората, които ги подкрепят.

Кампанията на ГЕРБ в ситуация като днешната нямаше право на пропуски, а това, което се случи в Благоевград, е голяма грешка, породена от липсата на комуникация между управлението на партията и кампанията, от една страна, и местните структури – от друга. Очевидно кандидатът на ГЕРБ се оказа неподходяща фигура, която срещна съпротивата на немалка част от регионалните структури на ГЕРБ. Това мобилизира опонентите на ГЕРБ и резултатът за мен беше очакван. Ниският дял на избирателите също е косвено свидетелство за липсата на мотивация на всички избиратели в Благоевград.

- Ще съставят ли този път правителство партиите, прескочили 4-процентовата бариера за парламента?

- Това трябва да е осъзната отговорност пред избирателите. Едно ясно и безкомпромисно управление на малцинство, е за предпочитане пред безпринципна широка коалиция. Усещането за неморален пазарлък, основан на обща изгода, отвращава отдавна българите от политиката и политиците.

Не мога да гадая колко дълго би издържало едно следващо управление, но за страната би било добре то да има поне едногодишен хоризонт от време, в което в спешен порядък да се решат наболелите проблеми и да се адаптира законодателството към новите реалности, а не към нуждите на определени лица.

Основната задача, прозираща и в слогана на "Републиканци за България", е да се създадат

законови предпоставки

за държава с правила.

Това означава яснота по законодателните приоритети, работещ на основата на консенсус парламент, експертен кабинет и извършване на незабавна реформа в сектор „Правосъдие”, която да не бъде повърхностна и в отговор на пореден европейски доклад, а да е дълбока и модерна.

- Кой ще победи на 11 юли?

- Големият победител на 11 юли ще е промяната и отхвърлянето на статуквото от последното десетилетие. Илюзия е обаче да се вярва, че само емоционалният подем може да задържи на власт екип, който не се раздава и не показва всекидневно, че знае как да управлява и с какви властови инструменти да защитава държавния интерес. Хората у нас искат да видят промяна в мотивацията на политиците. Виждам колко много българи биха инвестирали доверие в аванс на политици, които да ги представляват почтено и да работят за тях всеотдайно.

Нужно е не просто ново поколение политици с реален експертен потенциал, но и хора с нов морал и високо чувство за отговорност.

Надявам се големият печеливш след седмица да са можещите и знаещите хора, а и българите от чужбина, да са спокойни, че тук могат да имат дом и бъдеще, а не само месторождение и възрастни роднини.

- Каква роля ще играе "Републиканци за България"?

- Естествено ще се стремим да намерим място в следваща управленска конфигурация. Подобна цел си поставят всички нови и прогресиращи партии. Изборите на 4 април бяха шест месеца след основаването на нашата партия. Беше трудно едновременно да създаваме структури и да се отваряме към широка политическа комуникация с други партии.

Сега вече твърдя, че имаме структури, които могат да изнесат избори и да участват пълноценно в изборната надпревара. Още повече, че изборната ситуация в резултат на работата на служебния кабинет е коренно променена. За последните три месеца българите видяха, че може да се управлява като не се избягват болните теми и като се прилага управленската власт за опазване на държавността и държавния интерес. Хората са наясно, че промяната няма да се случи за един ден, но поне вече имат желание да вярват в нея.

"Републиканци за България" без съмнение ще е един от „агентите” на тази промяна. Иска ни се

да бъдем гарант

за правова държава,

за ненакърнена национална сигурност, за проевропейска и атлантическа твърдост и последователност. Постигнем ли тези цели, ще се окажем непренебрежим фактор на родната политическа сцена. Политическите ни структури дават път на млади хора, на професионалисти, които искат да се управлява модерно и компетентно, залагаме на изявени имена, чиято репутация в техните сектори е безспорна.

Възнамеряваме да дадем принос в управлението на страната чрез нашите експерти и чрез международните ни контакти и авторитет. Съзнаваме, че бъдещите управленски формули ще бъдат все по-често експертни и колективни.

Политическото ни развитие като партия ще е в център-дясното пространство, като част от екипите на центристките и десните бъдещи управления на страната.

Ние сме от формациите, които ще имат за своя кауза да гарантират необратимост на демократичния процес и предотвратяване на прокрадването до власт на партии с ретроградни политически идеи и кукловоди „в сянка”.

Други от От страната и света

50 лева глоба за хвърлен фас ще плащат в Русе

Солени глоби за всички, които замърсяват градската среда предлага община Русе. Санкциите за хвърлен фас или опаковка ще бъдат 10 пъти по-високи. Те не са променяни от десетилетие

Силен вятър спря ферибота при Оряхово

Заради силен порив на вятъра фериботната платформа, намираща се на българска територия при Оряхово, временно спира работа. Това съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) на сайта си

Товарна кола блъсна на заден ход пешеходка в Айтос, с опасност за живота е

Товарен автомобил блъсна 69-годишна пешеходка в Айтос. Инцидентът е станал на айтоския площад "Пазарен". При движение на заден ход 26-годишният шофьор блъснал движещата се на пътното платно възрастна

Провеждат спецакция за купуване на гласове в Бургас

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, както и с битовата престъпност, се провежда на територията на Бургас

334 души са загинали в катастрофи от началото на годината

334 души са загинали в катастрофи от началото на годината. Това става ясно от официалните данни, публикувани на сайта на МВР. От 1 януари досега у нас са станали 5389 катастрофи

>