Да представя България и възможностите за туризъм за Николина Ангелкова винаги е мисия и привилегия

03.07.2019 14:42
С проф. Шваб, основател и председател на Световния икономически форум
С лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и принцеса Дана Фираз
Срещата на министрите на туризма на Г20 с Президента на Аржентина – г-н Маурисио Макри

Николина Ангелкова влиза в политиката на 25 години през 2004 г. До тогава вече е завършила право с отличие и е адвокат към Софийската адвокатска колегия. Още по-рано, докато следва, е създала Асоциация за правно развитие, в която за нея работят вече дипломирани юристи, паралелно е съветник в парламентарната комисия по регионална политика.
Някъде по това време решава, че иска активно да се занимава с политика и то в България, защото заради перфектното владеене на английски, италиански, испански, руски и френски е получавала предложения за кариера в Европа и зад океана.
В следващите 2 години, амбицията й я отвежда до експертна позиция в Европейската комисия, в Главна дирекция „Околна среда“, където след тежък конкурс получава шанс да работи и да се доказва. „Именно там създадох ценни работни и приятелски контакти, които поддържам и до днес. Неприятно е, когато чувам обратната връзка от колеги в ЕК, че от България се получават най-много негативни писма. Ние вместо да търсим общ път напред чрез възможностите, които дава членството ни в ЕС, често използваме европейските институции като буфер“, споделя Николина Ангелкова.

Преди дни гръцкият министър на туризма Хари Теохарис даде интервю за българска онлайн медия, където на въпрос „С какво свързвате България?“, той отговаря „С безкрайните розови полета във вътрешността на страната, уникалността на цялата крайбрежна зона на Черно море, красивите софийски булеварди, благородното градско излъчване, миризмата на липа по улиците на Стара Загора и спокойната мощ на Дунав, както и с многото на брой срещи, които имах преди ерата COVID и отличното ми сътрудничество с моя колега по това време г-жа Николина Ангелкова, с която успяхме да поставим основите на продължаващото сътрудничество между двете държави в търсене на нови продукти и изгодни и за двете страни възможности“. Профилът на Ангелкова като министър на туризма в два кабинета на Бойко Борисов е международен. Пътят й обаче, до десетките срещи с лица от световната политика и бизнес, се обуславя като такъв още преди 2010 г., когато завършва Harvard Business School по програмата за ръководни кадри „Развитие на лидерски умения“. 4 години по-късно, преди да стане министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на президента Росен Плевнелиев, е избрана за един от 214 млади световни лидери от общността на младите световни лидери към Световния икономически форум Давос. Отличието се присъжда и е признание за изключителни постижения в областта на мениджмънта и лидерството, както на професионално, така и на социално ниво.

С лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на когото дължи шанса и възможността да участва в активно в политиката и изпълнителната власт и му благодари за доверието към младите хора в България

В рамките на последващите си участия и срещи на форума на Новите лидери на Европа към Световния икономически форум, през 2017 г. се среща и с Урсула Фон дер Лайен, когато е все още министър на отбраната на Германия.

Работата й в туризма я запознава с Талеб Рифай, който е 2 пъти генерален секретар на Световната организация по туризъм. По негова покана през май 2021 г. има възможността да представи България на Срещата на върха за възможностите за инвестиции в туризма, проведена в ОАЕ и Йордания.

През 2018 година е наградена от президента на Италия Серджо Матарела с най-високото отличие, което се присъжда на чужденци – „Stella di Italia” за приноса й в отношенията между България и Италия. Петте езика, които владее, й помагат във всички части на света, да бъде посланик на България и да представя страната ни и възможностите за туризъм у нас пред различни аудитории.

Още през 2006 г., докато е експерт в Европейската комисия, се запознава и работи с Антонио Лопез, генерален секретар на Европейската народна партия и голям приятел на България.

С премиера Бойко Борисов и Дана Фираз, принцеса на Йордания през 2016 г., когато Ангелкова, която тогава е министър на туризма, организира Световен конгрес на древните цивилизации, който става част от официалния дневен ред на Световната организация по туризъм. На форума присъстват над 600 международни участници и министри от над 40 държави.

Същата година получава покана за участие в интервю в CNN в предаването „Quest Means Business“, от известния анализатор, автор и водещ Ричард Куест, който отразява най-важните теми от дневния ред на световния бизнес. Участието й е по повод емигрантската криза тогава и отражението й върху туризма.

Николина Ангелкова е поканена да участва като министър на туризма, представител на държава, която не е част от Г20, в срещата на Министрите на туризма на Г20 през април 2018 г. в Буенос Айрес, Аржентина. Там има възможността да представи България по въпросите на международния туризъм от дневния ред на срещата.

Участва и на Срещата на върха за устойчивото развитие, организирана от Световния икономически форум през септември 2018 г., в Ню Йорк, САЩ, където се запознава с вицепрезидента на САЩ Ал Гор.

Николина Ангелкова е министър на туризма точно, когато започва първия локдаун и кризата в сектора, причинена от разпространението на COVID 19. В

Николина Ангелкова е кандидат за народен представител, на второ място в листата на Коалиция ГЕРБ-СДС, 26 МИР, София област.

Други от От страната и света

Само в "24 часа" на 30 септември: За 50 г. едва 196 км от "Хемус" са готови, остават още 222

Само в "24 часа" на 30 септември четете: За 50 г. едва 196 км от "Хемус" са готови, остават още 222 Безплатно попълват документи на фермери за 1,6 млрд

Ако постигнете невъзможното, шефът ще го добави към задълженията ви

Макар да сте съвестни и амбициозни в работата, внимавайте колко вдигате летвата си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Мирко или болест държали Паскал в гостоприемна Сърбия?

Името на сочения за контрабандист Никола Николов блесна в едно от големите разследвания за корупция - по него все още в ареста са бивша шефка на митниците, баща и син, хвалели се с връзки с министри

Пак спор дали трябва да има винетки за околовръстното в София. Няма да ги въвеждат

Преди 4 години пак имаше същия казус, тогава Борисов като премиер прати шефа на АПИ да вика по площадите, че хората няма да плащат Да има ли винетки за околовръстното шосе на София - този въпрос

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки"

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки". Тя включва разкази, вдъхновени от живота, съобщи БТА.  Темите са много различни

>