Георги Аспарухов се прероди в Мусачево заради футболна клетва

30.06.2021 20:07 Ваньо Стоилов
Щастливият дядо Недьо гушка внука си Георги Аспарухов преди 10 години.
От малък Георги обича да гони топката.
Когато се срещнахме за първи път, малкият Георги все още не можеше сам да си връзва връзките на маратонките и разчиташе на помощта на майка си.
Мъжката част от футболната фамилия: дядо Недьо, татко Аспарух, чичо Иван /отдясно наляво/ и малкият Георги Аспарухов.

Заклет левскар кръсти сина си Аспарух и внука си Георги, за да има в рода мъж с името на знаменития футболист Гунди

Днес, 30 юни 2021 г., се навършва половин век от трагичната гибел на футболните легенди Георги Аспарухов и Никола Котков. Пак днес Георги Аспарухов от село Мусачево в община Гълъбово завърши успешно осми клас със специалност "Футбол" в спортното училище на Стара Загора "Тодор Каблешков". Момчето тренира в старозагорския футболен клуб "Верея". Няма данни да стане бъдеща звезда, макар че от малък обичал да гони топката по селските поляни, но и интересът към него е заради друго.

Защото няма елементарно съвпадение в името на великия футболист и на осмокласника от Мусачево. Името е в резултат на търсен ефект, а идеята е на дядото на Георги Недьо Пенев, заклет левскар.

С него се срещнах за първи път през късното лято на 2011 година, когато малкият Гунди все още не можеше сам да връзва връзките на маратонките си, с които играеше футбол.

"Бях на 16 години, когато през 1971-а на Витиня загина моят любим футболист Георги Аспарухов. На 40-ия ден от смъртта му помолих баща ми, той беше овчар, да заколи едно шиле и да дадем курбан в памет на Гунди. Тогава дадох клетва, че ако един ден имам син и внук, ще ги кръстя Аспарух и Георги, за да имаме в рода си мъж с името Георги Аспарухов!".

Просълзен, това разказва тогава заклетият фен на "Левски" Недьо Митев Пенев от гълъбовското село Мусачево. Клетвата му се сбъдва 35 години по-късно, когато на 4 юни 2006 г. на бял свят идва първородният му внук Георги. Преди това, на 19 април 1979 г., Недьо вече се е сдобил със син, който нарекъл Аспарух. И никой в рода му - нито жена му Дина, нито снаха му Диана, посмели да тръгнат срещу футболната му клетва - родът им да прероди името на Георги Аспарухов.

Сякаш и съдбата не посмяла да се опълчи на съкровеното недьово желание - в рода им се раждали само момчета. Нито той, нито синът му след него се сдобили с момиче. "Ако се беше родило женско, обещанието ми пред паметта на Гунди щеше да се разпадне, нямаше да караме до момче", допълва Недьо, без и за миг да допусне, че това е било възможно да се случи.

Самият той, сега на 63 години, се увличал на младини по футбола и дори ритал в местния отбор "Колос" /Мусачево/. Играл ляв бек и също като Аспарухов обичал чистата, спортсменската игра. "Тогава стигнахме до почетното трето място в елитната окръжна група", спомня си Недьо.

"А мачовете бяха истински - нали не си представяте, че някой може да договори резултата в двубой като "Колос" /Мусачево/ срещу "Реал" /Мъдрец/", пали се бившият футболист. И за какво играели - за едната чест, за малко зърно и безплатни кебапчета в стола на някогашния Аграрно-промишлен комплекс. То затова и отборът се казвал "Колос" - комплексът или АПК-ато, както го наричали някога, поел спонсорството над тима, но с уговорката той да бъде кръстен "Колос" - по името на най-новия съветски комбайн, който току що били купили за кооперативните ниви.

Днес вече няма по нашия край такива здрави мачове, убеден е някогашният бек. От стадиона в Мусачево пък е останала само гола поляна, няма вече кой да играе тук и да се грижи за него.

По-късно и синовете на Недьо - големият Аспарух и по-малкият Иван, се увлекли по футбола и дори записали мачове с фланелката на общинския отбор "Ботев" /Гълъбово/ в Югоизточната "В" група. Дали и внукът Георги ще стане футболист - за Недьо в това няма и грам съмнение. В мечтите и сънищата си дори го вижда играч от класата на своя кумир Георги Аспарухов. То се знае - централен нападател.

"Цял ден тича подир топката, на година къса по 2-3 футболни топки", щастлив е дядото с внука си. Първата му топка той купил, докато още Георги бил бебе в кошчето си и не можел да ходи. Като проходил, спазили традицията и му направили прощъпулка. Този обичай повелява пред детето да се сложат различни предмети и по това какво ще вземе най-напред в ръцете си то, гадаят за бъдещата му професия. Е, малкият Гунди не грабнал топката, макар пред него да имало и топка, а хванал една инжекция - може и доктор да стане. "Ама това не пречи да играе футбол, нали спортната история помни и бразилеца зъболекар д-р Сократес", дава си кураж дядо Недьо.

Макар че докато беше малък, на въпроса какъв ще стане, когато порасне, Гошко отговарял убедително: "Тракторист!".

Няколко дни след като кръстили малкия в черква по православния канон, дядо му го завел на гроба на Гунди и Котков на Централните софийски гробища и там го посветил в "синята левскарска вяра", като сам си измислил ритуала. Георги има и снимка как целува образа на Аспарухов от паметника, ама станала много тъмна, ядосва се дядото. Той си има традиция - ако има път към София, задължително минава и оставя цвете на гроба на Гунди.

Пак някъде по това време на малкия купили и детски футболен екип на "Левски" по негова мярка, с който Гошко не се разделя. Само че тук има една особеност. Екипа купил чичо му Иван, братът на баща му Аспарух, който също е заклет левскар. За разлика от таткото на малкия Гунди, който е от... ЦСКА.

"Няма нищо чудно, не цялата фамилия сме левскари. Аз съм от ЦСКА, защото и дядо ми Митьо, при който израснах, беше цесекар. При нас е така - любовта към грандовете се предава през поколение. Дядо беше от "червените", аз - също. Баща ми е "син", и синът ми е от "Левски", обяснява семейната особеност Аспарух.

И макар всички да живеят под един покрив и да гледат заедно мачовете, на дербито "Левски" - ЦСКА никога не се карат, както и да завърши мачът.

"Аз съм от "Левски", откакто се помня. Но харесах завинаги Георги Аспарухов от един негов мач срещу "Берое", който като младеж гледах на живо с мой братовчед на стадиона в Стара Загора", припомня Недьо. След това го аплодирал още 1-2 пъти на живо и много пъти по телевизията. Харесвал не само как играе и особено онзи знаменит негов гол на "Уембли" срещу Англия през 1968-а, но и това, че винаги бил спортсмен, дори и извън терена. Прочел всичко за него, до което се добрал. Доскоро дори пазел десетки изрезки от стари вестници и списания за кумира си, но всичко се изгубило, когато се местили в нова къща.

"Никога няма да забравя последния му мач, в който му показаха червения картон. Беше срещу ЦСКА. Тогава се сритаха с Пламен Янков от "армейците". Янков го фаулира, Гунди му отвърна, като показа, че го е ударил точно на оперираното неотдавна място - тъкмо се беше завърнал от операция в Германия след поредната си контузия. Не казвам, че играчът на ЦСКА го е ритнал нарочно, но... Тогава ги изгониха и двамата. Мога ли да забравя това, че Аспарухов дори не изчака картона, а сам си тръгна от терена след сблъсъка. Съдията го догони чак на пистата, за да му вдигне червения картон. Колцина от днешните играчи ще постъпят така", вълнува се и досега истински Недьо от Мусачево при този свой спомен.

Но аз лично мисля, че тук бай Недьо греши. Аспарухов наистина бе изгонен заедно с Пламен Янков в този последен негов мач, игран на 28 юни 1971 година. Но не с картон, а с жест на съдията, който сочи към съблекалните, както е ставало това по онова време. Работата е там, че наказателните картони във футбола - жълти и червени, са въведени най-напред на световното първенство в Мексико през 1970 година. Въвеждането им у нас закъснява - това се случва чак за първенството 1971/1972 година. А злополучният мач между "Левски" и ЦСКА, последен в живота на Гунди, е от предишното първенство. Но с картоните вече сме свикнали дотам, че да си мислим, че те са съществували вечно във футбола.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>