Иванка Иванова: Намериш ли хармония, си успял и щастлив

28.06.2019 16:03

"Променя този, който има желание за промяна"

Иванка Иванова е оперативен директор, член на борда за България и Румъния на „Орбико България“. Завършва магистратура по „Автоматика и роботика“ в Техническия университет в София. Присъединява се към екипа на „Орбико България“ през юли 2006-а. Кариерното ѝ развитие преминава от специалист ,,Логистика“ до мениджър ,,Клиентско обслужване и логистика“, след което става мениджър ,,Продажби“, за да стигне до търговски директор. ,,През 2019 година ми бе гласувано доверие и оглавих компанията, ставайки управител на ,,Орбико България“. През тези близо две години и половина успях да натрупам много опит и познания, които ми помогнаха да надградя своите професионални умения и ми дадоха възможността да управлявам генерално всички процеси и сфери на нашия бизнес“, споделя Иванова. От тази година има щастието да изкачи още едно стъпало нагоре в компанията, поемайки позицията оперативен директор, член на борда за „Орбико България“ и „Орбико Румъния“.


Интервюто на Иванка Иванова е част от новия проект на „24 часа“ и MILA.bg „Жените, които променят“. Тя е сред първите участници в един кръг от жени, с които имаме честта да търсим формулата на успеха и женското щастие, но и да обсъдим на специални срещи в следващите месеци важни обществени теми като образование, здравеопазване, дигитализация и т.н. Стартираме проекта с луксозното издание "Жените, които променят", в което на 300 страници разказваме историите на едни от най-успелите и влиятелни жени в България.

- Какво харесвате у себе си и какво не – погледнете се със самоирония.

– Харесва ми това, че съм дисциплиниран и отговорен човек - не харесвам това, че на моменти съм твърде интровертна.

- Как успявате да съчетавате новата ръководна позиция в Румъния с тази в България?

– Със сърце и интуиция. Ако правиш всичко с любов и желание, имаш цялата енергия на света, което ти позволява да си много продуктивен. Интуицията ми помага да взимам бързи решения и да правя правилни избори.

- Предстои ви да се преместите в нов логистичен център. Защо взехте това решение?

– То бе продиктувано от желанието ни да предоставим на нашите служители модерен логистичен комплекс, предлагащ им всички удобства на съвременния бизнес живот. Това е инвестиция в нашия екип – в нашето семейство, но също и капиталовложение, за да продължим да бъдем лидер на пазара, да сме иновативни и да предложим още по-високо качество на услугите ни на нашите партньори, защото с това не правим компромис.

- Какви ценности изповядва вашата компания и каква е вашата лична професионална мисия?

– Ние вярваме в хората. Благодарение на тях и на страстта ни за победа вече 19 години не отстъпваме от първото място. Това, което ни отличава, са свободата и доверието, което гласуваме на всеки член на нашето семейство, защото насърчаваме личната ангажираност в работния процес. Всеки от нас се грижи за компанията, сякаш е негова собствена, дори когато „никой не ни следи“. Към всичко, което правим, се отнасяме с честност и почтеност и използваме принципа на прозрачност и в комуникацията както с колегите, така и с партньорите си. Подхождаме с уважение към всички хора и ценим работата на всички наши служители, независимо от позицията им в компанията. За нас е важно личното усъвършенстване, затова непрекъснато споделяме знания, опит и добри практики, защото сме отговорни както за нашето, така и за развитието на екипа. Това са най-важните ценности, които изповядва компанията ни. Моята лична професионална мисия е всеки служител да се чувства пълноценен и да приема „Орбико” не просто като работа, а като дом, защото без спокойствието и отдадеността на всички тях ние не бихме могли да постигнем успехите, които стоят както зад гърба ни, така и пред нас.

- Как мотивирате своя екип да работи? Спазвате ли дистанция, или държите да сте близо до колегите си? А знаете ли как изглеждате в очите на вашите колеги – важно ли е за вас тяхното мнение?

– Ключовото е личният пример. Не целя да имам контрол, а да бъда част от общото, защото моят екип е моето второ семейство. Важно е да виждат, че съм вътре в процесите и никога не стоя настрани. Както аз за тях, така и те за мен са опората, която трябва да знаеш, че винаги имаш. Обединени сме в постигането на общите ни цели. Ние не сме с йерархична структура и преминаваме заедно през всичко. Не поставям бариери за никого – искам всеки да може да разговаря и споделя, да бъде честен с мен, а аз отвръщам със същото. Открит човек съм и без значение кой стои пред мен, аз съм такава, каквато съм. Как една ангажирана жена възпитава своите деца и кое е най-важното за нея в общуването с тях? – Свободата, която получаваме в „Орбико”, позволява на всеки един родител да постигне баланса между работа и личен живот. Във възпитанието на сина ми ключова роля има личният пример от семейството. Децата следват стъпките на родителите си. За мен е важно той да бъде добър и отговорен човек.

- На кого с какво помогнахте дотук и каква благотворителна кауза бихте подкрепили или подкрепяте?

– „Орбико България” взима участие в много благотворителни каузи. От самото начало на пандемията подкрепихме болници с нужната апаратура и медицински консумативи. Помогнахме на единствения в България дневен център за деца с епилепсия в закупуването на транспорт, с който безпроблемно могат да доставят на малчуганите радостта да посещават различни дестинации. Всяка година провеждаме благотворителен коледен базар, където всеки от служителите ни изработва сувенири, а събраните пари се даряват на различни центрове за работа с деца. Силно ангажирани сме и към опазването на околната среда. Създадохме кампанията „Посади бъдеще“, която е с дългосрочен характер и представлява съвкупност от мерки, които запазват естествения баланс между природата и грижата за човешкото здраве. Поехме и ексклузивната дистрибуция на 100% биоразградими и компостируеми торбички, пликове и фолиа от картофено нишесте, защото знаем, че нашите деца заслужават да растат здрави и да живеят в една по-чиста и зелена околна среда.

- Кои са вашите „малки радости“, които си подарявате. В края на деня кое е по-ценното: успяла или щастлива?

– Хобито ми е да рисувам, това ме балансира. Рисуването е моето място, на което оставам сама със себе си, а картините ми изобразяват мен самата. Ключът към щастието е да намирам хармония в живота – само така е възможен и успехът.

Може да намерите „Жените, които променят“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

Други от От страната и света

Задържаха мъж, участвал в телефонни измами във Враца

Млад мъж от Враца е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа заради участие в телефонни измами, извършени на територията на област Враца, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Враца

Главчев: Не смятам, че тонът на РСМ ще им помогне да станат част от ЕС (На живо)

Не смятам, че тонът, който напоследък РСМ използват ще им помогне да станат част от ЕС. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев за отношението на Република Северна Македония към страната ни

БАБХ затвори 31 обекта при проверки по Черноморието

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила 2570 засилени проверки извън текущия официален контрол във връзка с активния летен туристически сезон на територията на областите

Втори сме след Хърватия в ЕС по увеличение на почасовите разходи за труд

През второто тримесечие на 2024 г. спрямо второто тримесечие на 2023 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях хора нарастват с 15,4 на сто

Откриха втора статуя в Хераклея Синтика (Видео)

Екипът на археолога проф. д-р Людмил Вагалински се натъкна на още една мраморна скулптура в Хераклея Синтика до Петрич. Находката близо до мястото в канала

>