Популярен ли е американският футбол у нас

28.06.2021 10:00 24 часа Пловдив онлайн
Източник: Pixabay

Американският футбол е колективен спорт с топка, известен в страните от Северна Америка само като футбол. На практика много по-близък е до ръгби, отколкото до познатия на европейците футбол. Както и при европейския футбол, на терена от 100 ярда излизат по 11 играчи, като всеки отбор има своя половина от игралното поле с врата и „крайна зона“, която защитава. При американския футбол, обаче броят на смените е неограничен за разлика от европейския. Мачовете от американския футбол присъстват редовно в тиражите на Бет365 и са сред най-предпочитаните от любителите на онлайн залагания.

Защо американският футбол не е известен у нас

Американският футбол не е популярен в България, въпреки че се практикува у нас от далечната 1991 година. Дълги години имахме само един отбор в този спорт, а през последните години станаха повече. Все пак този спорт не е сред приоритетните за българите.

Основната причина да няма интерес към него е, че нито една българска телевизия не излъчва на живо мачове от „Лигата на извънземните“. Така хората не получават представа кои са звездите в този спорт, нито имат възможност да следят представянето им.

Липсата на телевизионно излъчване е свързана и с часовата разлика. Сега да се показва спорт на запис няма същия ефект, а евентуални предавания на мачове от американския футбол на живо биха били възможни, само ако продуктът е разработен - нещо което не е направено.

Правят национален отбор по американски футбол в България

Въпреки че у нас американският футбол е в сянката на европейския футбол, той сякаш има бъдеще. Предстои да бъде лицензирана Българска федерация по американски футбол (БФАМ) и да се сформира национален отбор, който да участва в Балканската лига.

Федерацията ни планира и създаването на държавно първенство с две дивизии – Източна и Западна. Следващата цел е да се развиват детски школи, защото сега има само една по американски футбол. Тя е в Шумен и в нея тренират осем деца на възраст 10-15 години.

Официално в България има осем отбора по американски футбол – четири в София и по един във Варна, Бургас, Шумен и Благоевград. Тим в Русе също развива този спорт, а любители го играят и в Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Габрово и Монтана.

Какво трябва да знаете за американския футбол

Целта в американския футбол е топката да достигне до крайната зона на противниковия отбор или да премине през вратата, с което се отбелязват точки. Победител е отборът, отбелязал повече точки в игровото време.

Както и при ръгбито, топката може да бъде придвижвана както чрез носене, така и чрез хвърляне или ритане, но разликите между американския футбол и ръгбито са свързани с няколко други правила, по които се играе.

Най-важното от тях е, че един от играчите от атакуващия отбор има право в рамките на едно разиграване един път да подаде с ръка топката напред, при условие че се намира зад линията, от която е започнало разиграването.

В случай на равенство след края на редовното време в мач по американски футбол, се играе едно продължение, което приключва, ако отборът, атакуващ пръв, отбележи тъчдаун или при която и да е от следващите атаки бъдат отбелязани точки.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>