Как се проектира зелената енергийна трансформация

20.06.2019 12:31

Качественото проектиране е ключово за максимално ефективна работа на ВЕИ централите, казва инж. Димитър Цеков, технически директор на Ренърджи

“Ренърджи” е инженерна компания, специализирана в проектирането и техническото консултиране на електроцентрали от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Основен фокус са индустриални фотоволтаични проекти и системи за съхранение на електроенергия. В последното десетилетие екипът на “Ренърджи” е работил по проекти за над 15 GW в 43 държави по света.

През 2020 г. участва в изготвянето на първото в Европа Ръководство за най-добри практики при инженеринг, доставка и монтаж на фотоволтаични паркове, публикувано от европейската соларна асоциация SolarPower Europe.

“Ренърджи” е активен член на SolarPower Europe, а отскоро и на Европейския алианс за чист водород. Членува в Конфедрацията на работодателите и индустриалците в България и в Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия.

Г-н Цеков, след ВЕИ бума през 2012 г. в България почти не се говореше за зелени енергийни проекти. Къде и как реализират своите услуги компании като вашата, при положение че местният пазар е толкова малък?

- Така е, след 2012 г. ВЕИ секторът в България замря. По тази причина “Ренърджи” - а и много други местни компании - се обърна към големите пазари в Западна Европа, Австралия, Южна и Северна Америка. С много усилия и с изграждане на качествен екип успяхме да се наложим като водеща инженерна компания в сектора на зелената енергетика. Проектирали сме над 15 GW соларни централи по света. Само през 2020 г. електроинженерите ни работиха по проекти за над 3 GW.

- Какво отличава “Ренърджи” от другите компании във ВЕИ сектора?

- Отличава ни това, че сме специализирани изцяло в инженеринга и техническото консултиране на соларни електроцентрали и системи за съхранение на електроенергия. Не се занимаваме със самото изграждане или инвестиции.

В последните години “Ренърджи” си

сътрудничи основно с големи международни компании,

които разработват и строят ВЕИ централи навсякъде по света. Участвали сме в проектирането на някои от най-големите фотоволтаични централи в Европа, Австралия и Южна Америка. В момента екипът ни работи по проект в Близкия изток, който комбинира 180 MWac фотоволтаична електроцентрала със система за съхранение на енергия от 200 MWh. Очакваме подобни проекти да започнат да се появяват и в нашия регион в близките 2-3 години.

- Как оценявате перспективите за развитието на такива проекти в България? Напоследък много се говори за зелена енергия, но информацията за реално изградени електроцентрали е оскъдна.

- България разполага с чудесен ресурс за ВЕИ енергия. Цените на технологиите, особено във фотоволтаичния сектор, намаляват устойчиво през последното десетилетие. Същевременно на свободния пазар, където бизнесът купува електроенергия, цените показват трайна тенденция за покачване. Според мен това само по себе си обуславя доста добри перспективи пред развитието на сектора, независимо че има какво да се желае от регулаторната рамка в страната.

В последните две години и в България наблюдаваме

повишен интерес от бизнеса

за изграждане на ВЕИ системи. Основно става въпрос за инвестиции в слънчеви централи за собствена консумация от предприятия, които искат да намалят сметките си за ток. Екипът ни работи по няколко подобни проекта с водещи индустриални компании - голям циментов завод, фармацевтична компания, химически комбинат и други. Радостно е, че големите енергийни консуматори вече гледат непредубедено на ВЕИ. Това ни дава увереност, че развитието на нашия сектор занапред ще бъде органично и задвижвано от пазарни процеси.

Получаваме и запитвания за големи индустриални проекти, които разчитат на договори за корпоративно снабдяване със зелена енергия. Това ни дава възможност да пренесем опита си от международните пазари на родна земя.

- Какви услуги може да предложи “Ренърджи” на българския пазар?

- “Ренърджи” може да подкрепи развитието на ВЕИ и

системи

за съхранение

на енергия

в България с експертно проектиране и различни консултантски услуги, включително персонализирани обучения за навлизащите в сектора и технически одити (due diligence) на проекти. Пренасяйки опита си от работата с водещи международни компании, можем да предложим на българския пазар най-добрите стандарти в индустрията.

Дългогодишният ни опит с разнообразни проекти показва, че качественото предварително проучване и проектиране в етапа на развитие може да спестят много главоболия на инвеститори и финансиращи партньори при изпълнението и последваща експлоатация на централата.

За инвеститори и компании “” може да предложи пълен набор от инженерно-проектантски услуги от идея до реализация: техническо обследване на терен и изработване на идеен проект, проучване за оптимален дизайн на системата и добив/съхранение на енергия, издаване на проект и чертежи за строеж и изготвяне на екзекутивна документация.

Банки и инвеститори, разглеждащи проекти за финансиране или покупка, пък могат да се възползват от експертизата на “Ренърджи” за техническо консултиране и одитиране на проекти с оценка на всички критични технически аспекти, възможните рискове и съответните мерки за избягване или смекчаване на риска.

- Можете ли да навлезете в детайли? При един технически одит например как се преценява качеството на проекта?

- Най-напред се преглежда наличната документация: правено ли е предпроектно проучване, какви аспекти покрива то и изпълнението отговаря ли на най-добрите стандарти в индустрията. Оценява се и проектантският екип като квалификация и правоспособност, разпределение на ролите и отговорностите. Идентифицират се евентуално пропуски, липсващи данни, документация или квалификации. Проверяват се цялостният системен дизайн и изчисления. Идентифицират се възможните рискове и се правят препоръки за тяхното избягване или смекчаване.

Много важен аспект при фотоволтаичните проекти е

оценката на слънчевия ресурс

и очаквания добив

на енергия. Освен да провери използваните входящи данни и методология, “Ренърджи” може да подготви и независимо проучване за оптимален добив на енергия - изпълнение на множество софтуерни симулации и сравнение на различни комбинации от елементи (модули и/или инвертори), монтажни конструкции и различно разположение (наклон, разстояние между редове и други) за подбор на оптимален дизайн по отношение на добива на енергия и разходи за оборудване. Изчисляват се и P50, P75, P90 стойности, които да подпомогнат финансовото моделиране.

Накратко, техническият одит не само помага да се отсеят качествените проекти за реализация, но и помага самите проекти да бъдат оптимизирани за максимално ефективно изпълнение и експлоатация, съответно да станат по-печеливша инвестиция.

Други от От страната и света

Мирко или болест държали Паскал в гостоприемна Сърбия?

Името на сочения за контрабандист Никола Николов блесна в едно от големите разследвания за корупция - по него все още в ареста са бивша шефка на митниците, баща и син, хвалели се с връзки с министри

Пак спор дали трябва да има винетки за околовръстното в София. Няма да ги въвеждат

Преди 4 години пак имаше същия казус, тогава Борисов като премиер прати шефа на АПИ да вика по площадите, че хората няма да плащат Да има ли винетки за околовръстното шосе на София - този въпрос

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки"

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки". Тя включва разкази, вдъхновени от живота, съобщи БТА.  Темите са много различни

Тайланд се опитва да стане азиатската столица на хазарта

Новото тайландско правителство на Петонгтарн Шинаватра, дъщеря на магната и бивш премиер Таксин Шинаватра, избрано преди едва няколко седмици, се зае активно да реализира един стар план

Евтим Милошев: Приходите през летния сезон са повече, но и проблемите са повече

Летният сезон тази година е в повече – повече приходи, повече туристи, поне официалните статистически данни го показват. Но и проблемите са повече от преди

>