Нова смяна в службите: Военен поема цивилното разузнаване (Обзор)

16.06.2021 22:30 Виктор Иванов
Антоан Гечев
АТАНАС АТАНАСОВ

Досегашният началник на ДАР Атанас Атанасов не давал информация на президента, обвини го служебното правителство

Той видя план “Здраствуйте, братушки” в уволнението си

Военният полк. Антоан Гечев да е новият началник на Държавна агенция “Разузнаване”, предложи служебното правителство на президента Румен Радев.

Досегашният шеф на цивилното разузнаване Атанас Атанасов пък да бъде уволнен, предвижда още решението на кабинета. Това е трета ключова смяна в специалните служби, след като вече бе махнат главният секретар на МВР Ивайло Иванов, а начело на ДАНС на мястото на Димитър Георгиев бе назначен Пламен Тончев.

Смяната в разузнаването бе обявена от говорителя на правителството Антон Кутев. Според него Атанасов е

нарушил

принципа на

политическата

неутралност

и освен това е нарушавал закона за ДАР. “Законът изисква премиерът, президентът и председателят на Народното събрание да получават еднакви доклади с разузнавателна информация. От президента Радев е спестявана разузнавателна информация”, обясни мотивите за смяната Антон Кутев.

Че Атанас Атанасов ще бъде махнат, първи заговори вицепремиерът Бойко Рашков още в първите дни на служебното правителство. Досегашният шеф на разузнаването бе излязъл в дълъг неплатен отпуск до началото на септември, точно както и бившият вече шеф на ДАНС. Тогава Рашков обяви, че не би могъл да работи с тези хора.

“Основната причина да бъда сменен са дългата ръка на Кремъл и координирани действия с бизнесмен с много обвинения”, коментира уволнението си Атанасов.

Досегашният шеф на разузнаването подчерта, че е работил 27 г. в службата и правителството на Бойко Борисов било само едно от тези, при които е служил. Неплатения си отпуск от май до септември пък обясни със семейни причини, които бил разяснил подробно на среща със служебния премиер Стефан Янев.

“Никой не обвинявам в нищо”, заяви обаче Атанасов на въпрос на “24 часа” дали думите му са обвинение към президента и правителството, че обслужват руски интереси.

Причината за смяната му, както и на останалите шефове на специални служби, обаче категорично била успешната работа на спецслужбите срещу руски шпиони, твърди той. “Възможно е да е задействан план “Здравствуйте, братушки” и той да не е за очакваните руски туристи по морето”, каза още Атанасов. Според него указите както за неговата смяна, така и за уволненията на Димитър Георгиев от ДАНС и Ивайло Иванов като главен секретар на МВР са противоконституционни. Това се отнасяло и за указите на Радев за назначаване на ЦИК и разпускане на 45-ия парламент, твърди Атанасов. Това пък давало основание група депутати в следващото НС

да поискат

импийчмънт на

държавния глава

Новият началник на ДАР полк. Антоан Гечев до момента бе военнен аташе на България в Рим. А до 2019 г. бе зам.-шеф на военното разузнаване в екипа на ген. Пламен Ангелов, който напусна службата след разкрития на прокуратурата за теч на информация от нея. Полк. Гечев обаче не бе замесен в този случай.

Станислав Станчев, който е работил в ДАНС, пък е назначен за зам.-шеф на агенцията на мястото на уволнения през май Недялко Недялков, обяви още говорителят на правителството Антон Кутев.

Станчев също е военен възпитаник със специалност “Танкови войски”. Работил е и в Афганистан на различни длъжности към силите на НАТО.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>