Костадин Костадинов, председател на Възраждане: Заедно ще започнем пълното възраждане на българската свобода и независимост

13.06.2019 18:11

Нашият народ притежава огромна енергия и когато се обедини, може да постигне всичко

8-те милиарда помощ за възстановяване от ковид кризата бих

вложил в образование и здравеопазване

Партиите се делят на два вида – такива, които ходят при американския посланик, и такива, които не ходят – ние сме единствените, които не ходим

- Предизборната ви кампания беше предшествана от много силни послания. С визии на билборди из цялата страна и с поредица от материали в социалните мрежи засегнахте наболели теми като нерегламентираната сеч, демографската криза, съсипването на родното производство, липсата на здравеопазване в по малките населени места, унищожаване на образованието. Как обаче партия Възраждане би се справила с тези проблеми, ако стане част от следващия парламент?

- Влизането на Възраждане в парламента е само първата стъпка за справянето с проблемите на българския народ и българската държава. Необходимо е да управляваме държавата, за да преодолеем всички препятствия по пътя към реализирането на нашата национална кауза - България да е независима и просперираща държава, която да е предпочитано място за живот, работа, раждане и отглеждане на деца от всички българи. За нас управлението никога не е било цел, а средство за разрешаването на проблеми, лост за излизането на България от положението, в което е в момента. Участието ни в следващия парламент ще повиши доверието на българските граждани във Възраждане, защото те ще видят професионално подготвени хора с чисто политическо минало, които ще взимат решения с грижа за българския народ. Възраждане може да е тази сила, която да извади България от блатото, да възстанови държавната независимост. Това се потвърждава най-вече от вярата на нашите сънародници, че ние ще се справим с извеждането на България от кризата.

- Имате големи стремежи, един от които е да върнете българските общности в България. За тази цел се срещате с много сънародници от различни държави. Какво ви казват те, за какво милеят? И как ще превърнете тази идея в реалност?

- Поканите от българските общности са не десетки, а стотици, защото, за добро или за лошо, те са голям брой. Както традиционните, разположени около България в рамките на старите български земи в Македония, Сърбия, Косово, Албания, Гърция, Турция, Румъния, така и новите икономически емигрантски общности.

Преди дни се прибрах от Франция, където бях на среща с българите в Париж, преди това бях в Пиза на среща с българската общност в Тоскана, Италия. Почти всички сънародници зад граница казаха едно и също нещо: Искаме да се приберем в родината. Ще го направим тогава, когато видим, че България се освобождава от организираната престъпност, която я е пленила и я е подчинила на няколко олигархични структури. По-голямата част от българските общности зад граница са патриотично настроени. Те искат да се приберат в България със семействата си и да инвестират средствата си в България, да изградят живота си тук.

Начинът да реализираме стремежите си да върнем българските общности в България е един и той е много прост: да превърнем България в благоденстваща държава. За да се случи това, е нужно Възраждане да получи доверието на българските граждани на парламентарния вот на 11 юли. Една трета от активната част на българското население е в чужбина. България е обречена без тях и поради това е необходимо да стимулираме българите зад граница да се върнат, разбира се, тези от тях, които желаят.

- Какви са стимулите, които може да бъдат приложени, за да бъдат мотивирани българите да се върнат в България?

- Най-малкото можем да последваме практиката на Гърция, да приложим

икономически

стимули, за да

се върнат нашите

сънародници

Гърция между 1990 – 2000 г. върна повече от 1  млн. икономически емигранти с пакет от икономически мерки, които даваха възможност на всеки емигрант да не плаща данъци 5 г. след като се прибере в Гърция. За тези, които започнат да развиват бизнес в Гърция – 10 г. Разбира се, сред завърналите се имаше и много хора от други националности, които успешно се претопиха и станаха с гръцко самосъзнание. И всичко това се финансираше предимно от Евросъюза. Ние трябва да направим същото, защото България е уникален случай. Ние изчезваме с бързи темпове и ако не вземем мерки, България може да спре да съществува в рамките на следващите няколко десетилетия.

- Казвате, че сте единствената патриотична  партия. Много силни думи, на какво са базирани те? Да не забравяме, че преди години бяхте член на ВМРО.

- Да, аз съм бивш член на ВМРО-БНД и никога не съм го крил. Като такъв ви казвам, че не бива да бъркаме патриотичната организация ВМРО с българското ВМРО-БНД, защото те нямат нищо общо. Бях там заедно с други патриотично настроени млади българи, с които споделяхме една идея: да направим България по-голяма. Оказа се обаче, че работим не за България, а за ръководителите на ВМРО-БНД. Когато осъзнах какво се случва, имаше два варианта – да се примиря и да остана във ВМРО-БНД или да напусна и да направя нещата на чисто и наново без никакви зависимости. Избрах второто и заедно със стотици мои съмишленици от цялата страна

основахме

Възраждане

през 2014 г.

в старата българска столица Плиска. Възраждане е организация, в която няма чуждо влияние, организация, която зависи единствено от своите избиратели. И техният брой непрекъснато нараства, защото те виждат, че ние сме последователни в действията си и залагаме на делата си, а едно дело струва повече от 1000 думи. В българския политически живот партиите се делят на два вида. Такива, които ходят при американския посланик, и такива, които не ходят при американския посланик. От сериозните политически субекти единствено ние не ходим при американския посланик и това е една от причините все повече българи да гласуват доверие на Възраждане, защото на нашия народ му омръзна някой да му определя съдбините. До 1944 г. в Берлин, след 44-а до 1989 г. в Москва, след 89-а във Вашингтон и Брюксел. Крайно време е да кажем стига и да започнем пълното възраждане на българската свобода и независимост. България да решава какво е лошо или добро за нас, защото само заедно можем всичко. Ето защо, когато имаме вярата на нашите избиратели, ние ще можем да направим всичко, ще можем да постигнем обрат и от саморазрушаваща се американска колония да превърнем България в просперираща държава. Българският народ притежава огромна енергия и когато се обедини и повярва, може да постигне всичко.

- Сега масово се подават сигнали за нарушения до Лаура Кьовеши, която сама пое инициатива да посети страната ни миналата седмица. Вие какъв сигнал до нея бихте пуснали и срещу кого?

- Не бих пуснал сигнал до Кьовеши, защото смятам, че решението на проблемите в България няма да дойде отвън. Проблемите на България трябва да се решават в страната ни, в противен случай ние затвърждаваме това, че сме колония.

- Как ще коментирате изказването, направено преди дни от Карадайъ? Като патриотична партия какво предприехте във връзка с него?

- Възраждане изпрати сигнал до прокуратурата и ДАНС с искане да бъде разпоредена проверка на ДПС. Съгласно Конституцията на Република България, чл.11, ал. 4 е забранено да има партии на етническа основа в България. В чужда държава председателят на ДПС договаря и коментира подкрепа за участие в парламентарните избори на хора с чуждо самосъзнание, по самите негови признания. Това е заплаха за националната ни сигурност. Както беше образувано дело за заличаването на Възраждане, така сега

ДАНС и

прокуратурата да

разследват и ДПС

Сега поне имат законово основание за това, каквото нямаха при делото за заличаването на Възраждане, което ние спечелихме. ДПС за пореден път показват, че са етническа антибългарска и противоконституционна партия. Такива партии не бива да съществуват в България и ДАНС и прокуратурата трябва да реагират.

- В следващите години държавата ще изхарчи почти 8 млрд. евро за възстановяване от ковид  кризата по европейския план. Вие в какви проекти бихте вложили тези пари?

- Ако ние не започнем да възстановяваме трите фундамента на българската държавност - образование, здравеопазване и сигурност, България е обречена на изчезване. Трагедията с падналия самолет показва какво е нивото на националната ни сигурност. Самолет можем да закупим, но животът на авиатора няма как да се върне. Изминалата година показа, че здравеопазването ни е в колапс, а образованието все повече е повлияно от вмешателството на чужди фондации.

Поради това бих вложил средствата, които ще бъдат получени, в тези три фундамента, за които трябва да се грижи само и единствено българската държава. Ако нашите сънародници ни дадат доверието си и гласуват за Възраждане с номер 11 в интегралната бюлетина на 11 юли, ще направим заедно първата сериозна крачка към просперитета на България.

Други от От страната и света

Борислав Сарафов участва в международна конференция, инициирана от Украйна

И.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов взе участие в международна конференция на тема „Възстановяване на справедливостта", която е част от събитията последвали инициираната от

Откриха бактерия на холера в умряла риба в язовир "Въча"

Бактерия на холерата и още два патогена откриха в умряла риба от язовир "Въча". Заключението е на експерти от БАБХ, които направиха лабораторен анализ, след като им бяха предоставени проби

Найден Тодоров: Детето е паднало в дупка в сцената на театъра в Плевен, не е предупредено, че няма репетиции

Нито един български театър не отговаря на европейските изисквания, приети преди четири години. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по БТВ служебният министър на културата Найден Тодоров

"Възраждане" иска парламентът да приеме декларация за Николоски

Народното събрание да приеме декларация за скандала с РСМ и изказванията на македонския вицепремиер Александър Николоски. Това иска "Възраждане" и ще внесе текст за обсъждане във външната комисия

Бюджетът за общински проекти се увеличи с още над 1 млрд. лв. до края на 2026 г.

С 349 се увеличава броят на проектите в инвестиционната програма за общински проекти в приложението към държавния бюджет, с което те стават общо 2885. Това решиха депутатите с промени в държавния

>