Вината на "Домейн Бойар" са вече веган френдли

11.06.2019 10:30 Ваньо Стоилов
Част от най-големия графити проект в Европа на художника Станислав Тодоров-Насимо, с който фирмана слага началото на своя културен винен туризъм. Картините в него върху винификаторите проследяват пътя на виното.
Изпълнителният директор на "Домейн Бойар" Евгени Харамлийски разкри, че всички вина на фирмата от реколта 2020 г. са веган френдли.
За да намали замърсяването на природата, "Домейн Бойар" използва олекотени стъклени бутилки за продукцията си.
Художникът Станислав Тодоров-Насимо и неговите помощници са изрисували 11 винификатора и един трафопост в избата "Сините камъни" за 45 дни.
Всяка бутилка се проверява внимателно, преди да тръгне към пазара.

Културен винен туризъм ще развива най-големият производител на еликсирите у нас

"Цялата ни винена реколта от 2020 г. е от веган френдли. Това не означава, че не можете да замезите с бяла риба или с пилешки хапки, а че не използваме никакви животински продукти при бистренето, филтрацията и стабилизирането на виното. Преди например за бистренето се ползваше белтък". Това съобщи пред "24 часа" в четвъртък изпълнителният директор на "Домейн Бойар" Евгени Харамлийски.

На практика това означава, че близо 6,6 милиона бутилки вино от миналогодишната реколта са веган френдли, т.е. подходящи за вегани. Толкова е производственият годишен капацитет, с който сега работи най-големият винопроизводител в страната "Домейн Бойар". Създадената едновременно в София и в Лондон през 1991 г. компания на 10 юни отбеляза тържествено своята 30-годишни в най-голямата си изба - "Сините камъни" в Сливен. Нейният капацитет е 16 милиона тона.

Тя е построена през 1999 г., а първото вино в нея е произведено година по-късно. За времето си това е била най-голямата инвестиция в този район на Европа - 30 милиона лева. Модерната изба работи по най-съвременните винарски технологии и е проектирана и построена от световноизвестната австралийска компания "A&G Engineering", чието дело са едни от най-модерните световни винарни, сред които и половината в Австралия.

Днес тук се трудят 172 човека, като десет процента от хората са с трудов стаж над 20 години, което означава, че имат и много опит.

Годишно компанията изкупува около 6500 тона грозде предимно от районите на Шумен, Варна и Тракийската низина и добива от него 5 милиона литра различни вина. 48 процента от тях са за износ, като най-далечната му дестинация е Япония. Сред основните пазари на избата са още Великобритания, САЩ, Канада, Белгия, Япония, Холандия, Дания, Швеция, Китай, Мианмар, Хонг Конг, Полша, Чехия, Русия и много други. Портфолиото на компанията се състои от над 250 вина собствено производство и внос от цял свят. Най-новият й бранд е виното "Болгаре" - червено, бяло и розе, което следва традициите на старите български винари.

"Дори и изправени пред глобална криза, ние успяхме да отбележим ръст и да достигнем обороти от близо 20 000 000 лв. за 2020 г. Изключително горди сме, че популяризираме все повече качествата на българското вино по света", допълва Евгени Харамлийски. В историята на компанията например се отличава факта, че вината на "Домейн Бойар" са единствените български вина, които са присъствали в листите на Бъкингамския дворец и парламента на Великобритания.

"При нас около 51 процента от производството ни са бели вина, розето отнема по равно от количествата на белите и на червените - то е 5-6 процента. Това е така, защото следваме конюнктурата на пазара. В последните 7-8 години българите се научиха да пият повече вино за сметка на високоградусните алкохолни напитки", казва още Харамлийски. Той не крие, че заради конюнктурата на световния пазар на практика сега избата в Сливен работи с 30 процента от капацитета си.

Още едни 30 процента са неизменна част от биографията на фирмата - една трета от международните награди за вина, които идват всяка година в България, са спечелини от нейната продукция.

Друга тенденция в дейността на "Домейн Бойар" е, че вече се използват олекотени бутилки за виното с цел да се щади околната среда.

Любезните домакини имаха още една изненада за своите гости - те обявиха, че за разлика от други фирми, които развиват винен туризъм с акцент на СПА процедурите, занапред те ще залагат на културен винен туризъм. И като начало са превърнали избата си в Сливен в музей на съвременото изкуство.

Това става възможно благодарение на таланта на художника Станислав Трифонов-Насимо, който за 45 дни заедно със своите помощници изпълни във винарската изба в Сливен най-големия графити проект в Европа, като върху 11 винификатора - индустриални съдове за вино, и един трафопост изрисува в огромни картини пътя на виното, който повтаря етапите в човешкия живот от плодородието и раждането до мъдростта на възрастта и годините.

Използвахме 600 литра боя и много спрейове, разкри авторът част от творческата си лаборатория.

Домакините гарантират, че всеки желаещ ще може да посети свободно избата, за да се наслади на творчеството на Насимо и на висококачествените вина, които тя предлага. Новото е, че избата "Сините камъни" представи лимитирана серия вина ArtinaBottle, които създава заедно с художника Насимо, тъй като етикетите на бутилките изобразяват елементи от неговия най-голям графити проект, изпълнени върху винификаторите. Серията вина ArtinaBottle ще се предлага само в избата и представлява лимитирана серия от най-високия клас вина на избата от реколта 2017, разкриват от "Домейн Бойар".

Занапред ще каним и други творци, чийто творби ще бъдат върху етикетите на нашите бутилки с вино, гарантира изпълнителният директор Евгени Харамлийски.

Сред гостите на празника освен кметът на Сливен Стефан Радев, бяха и двама областни управители - Минчо Афузов на Сливен и Георги Чалъков. Любопитното е, че и двамата областни ръководители са свързани тясно с лозарския и винарския бизнес. Минчо Афузов е започнал трудовия си път тъкмо в избата "Сините камъни" на "Домйен Бойар" като асистент по приемането на гроздето и се издига до търговски представител по изкупуването на грозде за Южна България. Днес той също е собственик на винарна - разбира се, по-малка. А семейството на Георги Чалъков се грижи да около 400 дка лозя в землището на ямболското село Меден кладенец. Засега произвеждат само грозде, но скоро ще имат и собствени марки вино.

Кметът на община Сливен Стефан Радев на свой ред обръща внимание на факта, че "Домейн Бойар" е важен инвеститор и работодател в региона. Неслучайно той дари на домакините икона на Свети Димитър, закрилника на Сливен, с пожелението светецът да закриля и тази фирма.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>