МиГ-29 са на 30 години, последният се разби през 2012 г. заради пилотска грешка (видео)

09.06.2021 10:29 Виктор Иванов
Падналият през 2012 г. МиГ-29
Румен Радев като началник-щаб на Граф Игнатиево
През 2014 г. сегашният президент, а тогава командващ ВВС организира авиошоу над София. На снимката дава автографи на Мая Манолова и съпруга й и бивш военен министър Ангел Найденов.
Николай Ненчев в кабината на МиГ-29
Първия български МиГ-29 с двигател от Полша

Над 30-годишни са българските изтребители МиГ-29. Те са закупени в края на 80-те години на миналия век от СССР. Първите такима изтребители пристигат в България и постъпват на въоръжение през 1989 г.

Първият инцидент с МиГ-29 в България пък е през 1994 г., когато командирът на авиобаза Равнец полк. Иван Даев се разби над пистата с почти нова машина, но анализът показа грешка на пилота.

Постепенно през 90-те години България започва да съкращава бойната си авиация и остава само с 16 изтребителя МиГ-29. Те обаче хронично страдат от недостиг на резервни части.

Последният случай с паднал български изтребител МиГ-29 преди трагичното изчезване на изтребителя тази нощ е от 2012 г. Тогава такъв самолет се разбива до пловдивското село Голям Чардак.

Причината за катастрофата се оказва пилотска грешка. Като при излитането от авиобаза "Граф Игнатиево" пилотите майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев са заорали подтелната бака с допълнително гориво в пистата. Оттам е изтекъл керосин и е пламнал пожар.

При катастрофата двамата пилоти успяват да катапултират и остават невредими. А изтребителите остават 15. След случая от снощи са 14.

Всъщност летят само 8 МиГ-29 и това е от години. А останалите машини са жертва на т.нар. авиационен канибализъм - от тях се вземат части, за да се поддържат летящите.

Първите опити за модернизация на МиГ-29 започна първото правителство на Бойко Борисов паралелно с проект за закупуване на нов боен самолет. Тогавашните планове бяха МиГ-29 да се използва най-много до 2015 г.

На МиГ-29 летеше и сегашният президент Румен Радев, който преди да напусне армията бе командващ на ВВС.

През 2015 г. тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев сключи договор за ремонт на изтребителите с Полша. А през 2016 г. полетя и първият изтребител с полски двигател. Впоследствие след падането на второто правителство на Борисов обаче Ненчев бе обвинен от прокуратурата, че със сделката е накърнил интересите на Русия. И бе съден, а през тази година и окончателно оправдан.

Последният проект за модернизация на тези изтребители пък бе задвижен от Красимир Каракачанов. Той директно сключи с руската компания РСК "МиГ" договор за ремонт на машините на стойност 80 млн. лв. Каракачанов направи сделката, въпреки че срещу Русия вече бе наложено ембарго заради анексирането на Крим, а НАТО вече открито разглеждаше Москва като враг. Руснаците обаче бавят голяма част от ремонта на българските изтребители като се оправдават с пандемията от коронавирус. Договорът е за ремонт на всичките налични към този момент 15 изтребителя.

През октомври 2017 г. летците от "Граф Игнатиево" отказаха да летят на МиГ-29 заради липса на достатъчно пари както за техническата подръжка на самолетите, така и за достатъчно тренировки.

От години българските летци нямат нужните часове във въздуха по стандартите на НАТО.

МиГ-29 трябва да останат да се ползват поне до 2030 г., въпреки че през 2023-2024 г. ВВС вече трябва да разполагат с чисто нови осем броя F-16 Block 70. Причината е, че за да може България сама да охранява небето си са нужни поне 16 летящи изтребителя. Малко след като плати над 2 млрд. лв. за покупката на първите осем американски самолета, третото правителство на Борисов обяви, че ще иска оферта за още 8. Реално обаче на тази сделка не бе даден ход.

Други от От страната и света

Дрогиран катастрофира с мотофреза и рани спътничката си в ремаркето

Дрогиран водач на селскостопанска техника катастрофира и рани спътничката си в ремаркето на мотофрезата, която е управлявал, съобщи общественото радио

Българските митничари задържаха фалшиви стоки за над 32 млн. евро в съвместна операция с ЕС (Снимки)

Близо 700 000 фалшифицирани артикула бяха задържани по време на съвместната операция (JAD) PIRATES 2 срещу контрабандата и опитите за внос в ЕС на фалшиви стоки чрез сухопътните и морските граници

Млада жена бяга от тормоз, бившия я открива и пребива новия й приятел

Системно пребивана и тормозена млада жена от ромската махала на Криводол успяла да избяга от насилника си след петмесечно съжителство с него. Дни по-късно обаче той разбрал

Одит на „Ученическо и столово хранене" във Варна откри несъответствия в менюта и крайни цени

Одитът в общинското дружество „Ученическо и столово хранене" ЕАД показва несъответствия и нарушения в крайните цени, менютата, енергийните стойности, във формирането на разходите за приготвяне и

Задържаха трима тийнейджъри и млад мъж с наркотици край Пазарджик

Четирима младежи са задържани за притежание на наркотици в област Пазарджик, съобщиха от Областна дирекция (ОД) на МВР в Пазарджик. Млад мъж и трима тийнейджъри са задържани от петък до днес

>