Правителството моли банките да докладват в ДАНС за преводи от българския черен списък (Обзор)

07.06.2021 22:22 Виктор Иванов

Възможно е засегнатите компании от 64 да стигнат 180

Министерски съвет няма как да наложи истински забрани, премиерът се надява на следващия парламент

И футболните отбори “Левски”, и ЦСКА 1948 можело да бъдат включени

Опит да спре банкови преводи към санкционираните от САЩ по закона “Магнитски” българи - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, и към техни фирми ще направи служебното правителство. Това се обсъжда на съвет по сигурността към министър-председателя Стефан Янев, в който участваха силовият вицепремиер Бойко Рашков, финансовият министър Асен Василев, всички специални служби и главният секретар на президентството Димитър Стоянов.

“Да предпазим държавните дружества от налагането на финансови санкции. За целта трябва да предотвратим банковите трансакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества. Казаното дотук е в пряка зависимост от необходимостта

да се разработят

правила за

поведение на

българските

банки

в ситуация като тази в момента и в изпълнение на закона за кредитните институции”, заяви в началото на заседанието Стефан Янев.

Правителството обаче няма възможност да поиска от банките да спрат преводите както към тримата пряко, така и към техни фирми, които са попаднали в санкциите на САЩ. Премиерът Янев също обясни, че България няма правила за реакция при подобни случаи, но се надява такива да бъдат приети от следващ парламент.

Банките не

реагираха през

целия ден

в понеделник на призива на служебното правителство. Всяка, която иска да продължи да извършва доларови разплащания и да не бъде санкционирана за в бъдеще от САЩ, трябва да се въздържа от операции с фирми на санкционираните българи.

Всички банки, работещи в България, са предприели действия в съответствие с нормативната уредба и вътрешните си правила, коментираха лаконично от БНБ пред “24 часа”.

При липсата на други законови правила кабинетът планира да използва ДАНС, за да ограничи паричните потоци към тримата санкционирани и техните компании, научи “24 часа”. По Закона за мерките срещу изпиране на пари банките трябва да докладват във финансовото разузнаване на агенцията всеки превод на стойност над 10 000 лв. Агенцията пък може да блокира плащанията, ако прецени. Заповедите подлежат на съдебно обжалване, но поне временно парите ще бъдат спрени.

64 компании, за които се твърди, че са свързани с Божков, Пеевски и Желязков, бяха включени в петък в черен списък на НАП и ДАНС. Него трябва да ползват банките и държавните фирми, за да избягват бизнес със санкционираните от САЩ. НАП създаде и втори списък, в който засега са включени само бившият зам.-министър Александър Манолев, ексшефът на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и бившият главен секретар на агенцията Красимир Томов, на които заради корупция бяха наложени забрани за влизане в САЩ.

Списъкът

ще бъде

разширяван,

като в него ще включват хора и фирми, които потенциално могат да попаднат под американски санкции заради връзки с тримата обвинявани от САЩ в корупция, обясни в понеделник премиерът. Правителственото решение за създаване на черните списъци предвижда в тях да влязат и

всички физически

и юридически

лица, които в

последните 5 г.

са имали връзка

с някого

от санкционираните. Това означава, че там ще влязат над 180 компании, пресмятат неофициално правителствени източници. Като можело да бъдат добавени включително двата елитни футболни клуба - “Левски” и ЦСКА 1948, които са били собственост на Васил Божков и негови фирми.

Задачата на правителството е да минимизира рисковете в политически и икономически план, коментира в понеделник министър-председателят по повод критики от юристи, че правителственото решение за черните списъци няма законово основание и нарушава конституцията и неприкосновеността на частната собственост. Ако не бъдат взети мерки, под ударите на бъдещи санкции на САЩ могат да попаднат бюджетни организации (в този термин влизат както болници и училища, така и министерства - бел.авт), държавни и общински фирми, предупреди Янев. Той критикува досегашната работа на специалните служби и ги обвини за разрастването на корупцията и американските санкции.

“Изключително

тревожно и

унизително е

да получаваме

информация

отвън

за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента. Тези органи са били до момента не просто неефективни и безполезни, но в обществото ни има съмнение, че са катализирали развитието на корупционната среда”, заяви Янев.

“Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и че проблемите в това отношение вече излизат извън националните ни граници”, каза още служебният премиер.

Янев поиска сериозна промяна в работата на обвинението, съдебната система и специалните служби. Според него в момента трудно можело да се каже, че те се справят с основните си функции.

Радев: Мерките не трябва да нарушават граждански права

Реакциите на служебното правителство на наложените от САЩ санкции по закона “Магнитски” трябва да бъдат преценени много внимателно по отношение спазването на гражданските права.

Това поиска в понеделник президентът Румен Радев, след като юристи обвиниха правителството, че с черните списъци нарушава конституцията.

“Ще е противоконституционно, ако държавата не може да защити своята финансова сигурност, но трябва мерките да са много внимателни и прецизни спрямо гражданските права”, заяви държавният глава в Пловдив, където бе на посещение в понеделник.

“Санкциите по закона “Магнитски” за българи и свързани с тях фирми са прецедент за ЕС. Десет години уж вървяхме към европейско развитие на България, а сега се озоваваме редом с Уганда, Судан и Саудитска Арабия”, каза още Румен Радев.

Той добави, че няма ясна нормативна база как точно да действа страна-членка на Европейския съюз, попаднала под такива ограничения. Служебното правителство обаче било длъжно да предприеме мерки и да минимизира риска за институциите и гражданите заради наложените рестрикции.

Първо дело - партията на Божков съди държавата

Основаната от избягалия в Дубай бизнесмен с 18 обвинения Васил Божков партия “Българско лята” е внесла жалба срещу правителството във Върховния административен съд. Основанието е съставянето на черни списъци от служебното правителство под диктовката на чужда държава, обясни Божков със статус във фейсбук.

“Решението на Министерския съвет е без прецедент в демократичната история на страната ни. Служебният кабинет е бързал толкова да изпълни волята на чужди “началници” (както ги наричаше Борисов), че е престъпил цял куп от основни права на българските граждани, установени с конституцията, Европейската конвенция за правата на човека, Хартата на основните права на ЕС и множество български закони”, твърди Божков.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>