Още до 1 млрд. лв. нужни, за да вършат работа новите военни кораби

03.06.2021 21:45 Виктор Иванов
Красимир Каракачанов предава поста министър на отбраната на Георги Панайотов на 12 май. Вчера служебният министър изнесе данни за нередностите при предшественика му.

Купени са без боеприпаси

Министерството на отбраната раздало стотици милиони без поръчки и е дотирало определени фирми, документите пратени в прокуратурата

Допълнителни между 500 млн. и 1 млрд. лева ще трябва да бъдат платени за двата нови патрулни кораба, които Министерството на отбраната поръча на германската фирма “Люрсен”.

Двата нови кораба струват 1 млрд. лв., но за тях не са купени никакви боеприпаси, обяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Тепърва

министерството

трябва да намери

пари

и да проведе поръчки за боекомплектите им. Военните обяснили на Панайотов, че това било напълно нормално.

“Не сме си купили лодки за разходки, а се вместихме в сумата, определена от парламента. Цената на двата нови кораба е безпрецедентна за този клас. Освен това не можем да планираме купуването на боеприпаси, преди да е ясна конфигурацията на кораба. Сега тя е ясна, може да започнем с техническата спецификация на боеприпасите”, обясни началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Според него има достатъчно време до пристигането на двата нови кораба през 2025 г. да се закупят боеприпасите. Не било задължително това да минава през една сделка, за която ще е нужно разрешение от парламента, а да се прави плавно през годините.

Провален е

конкурсът за

закупуване на

50 бронирани

бойни машини

за сухопътните войски, обяви още служебният министър Георги Панайотов. Търгът за над 1,2 млрд. лв. бе спрян още от бившия министър Красимир Каракачанов, след като и двете участващи компании - “Патриа” и “Дженерал дайнамикс”, дадоха много по-високи цени. Тогава Каракачанов реши, че ще търси начин машините да бъдат направени от ТЕРЕМ, а на 6 май обяви, че е внесъл в правителството доклад как да стане това. Всъщност доклад в МС е внесен на 11 май - ден преди да бъде назначен служебният кабинет, и той просто казва, че ТЕРЕМ има възможност да произведе машини. Решение обаче няма, няма дори оферта от страна на ТЕРЕМ, разясни Панайотов.

Промени в 90 спецификации на исканите от България бронирани бойни машини са вдигнали цената с 500 млн. лв., обяснили от “Патриа” на Панайотов. Компанията е дала оферта да помага на ТЕРЕМ в производството, която влиза в първоначалната сума, допълни той.

Единственият проект за модернизация, който се изпълнява гладко, е за новите осем изтребителя F-16, обяви служебният министър.

При модернизацията на базата Граф Игнатиево обаче ремонти на инфраструктурата се възлагат без обществени поръчки, като от предвидените за тази година 100 млн. лева вече са похарчени 81 млн., разказа Панайотов.

За последните 3 г. над 226 млн. лв. са платени от МО на фирми за изграждане на инфраструктура, като не е имало обществени поръчки, не е имало дори предварително пазарно проучване, показала неговата проверка. През 2018 г. дирекция “Инфраструктура на отбраната” е платила 35,784 млн. лв. общо, като 32,892 млн. лв. са дадени без конкурси. През 2019 г. от общо 39,148 млн. лв. похарчени за инфраструктура без конкурси са платени 36,375 млн. А през 2020 г.

99% от почти

160 млн. лв.

дирекцията е

дала без

обществени

поръчки,

посочи служебният министър.

Прави впечатление, че фирмите, които получават по този начин пари, се повтарят, отбеляза той. Панайотов обаче не каза към кои компании са насочвани парите, защото документите са дадени на прокуратурата и държавната финансова инспекция за разследване.

В много от случаите военните са плащали 100% от сумата по договора авансово, а в същото време не е имало никакви срокове за откриване на строителните площадки, обясни министърът. Той разказа и за договор, в който е имало заложени 90 дни за проектиране и около година за изграждане на обекта, а всъщност проектирането е извършено след 544 дни.

По схемите за инфраструктурата МО е платило и 240 хил. лв. на телевизии за излъчване на агитация за набиране на войници, а на фолклорна телевизия - 36 хил. лв. за предаване за армията.

Служебният министър започва проверки и в подчинените на МО дружества ТЕРЕМ и “Военни клубове и почивни станции”, като при последното има случаи хора, платили карти за почивка, да не могат да ги ползват, разказа той.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>