Руска диверсия през 2012 г. и при взрива на Петолъчката неглижирана от разследващите

02.04.2019 19:56

Унищожени са били оръжия за Грузия. 9 години по-късно делото за “производствена авария” е все на първа инстанция 

Складове за оръжие и боеприпаси на оръжейния търговец Емилян Гебрев бяха последователно взривявани през 2011, 2015 и 2020 година.

Едва преди две седмици прокуратурата коментира, че има връзка между взривовете, опита за отравяне на Гебрев, както и че взривовете са диверсия на агенти на ГРУ.

Присъствието на руски агенти на българска територия по време на тези събития се потвърждава и от разследващия портал Bellingcat (). Продукцията в складовете на Гебрев е била предназначена за Украйна, която е в сериозен конфликт с Русия.

През 2012 година има обаче и друг взрив в български оръжейни складове – тези на Петолъчката, край Сливен. Там е взривена продукция за десетки милиони за Грузия. Според документите взривът е станал непосредствено преди експорта на продукцията за Грузия през пристанище Бургас. Унищожени са автомати и картечници „Калашников“, гаубици 2С1, „Гвоздика“, снаряди за оръдия Д-20, и реактивни снаряди.

Официалната версия на прокуратурата е за „промишлен инцидент“. Полицията обвинява Десислав Делев, собственик на “Берета Трейдинг” и ръководителя на производство Иван Пеев. Въпреки това след 9 години делото е на първа инстанция.

Обвинението на прокуратурата противоречи на свидетелските показания. Работници от „Берета трейдинг“, които са очевидци на произшествието, дават различни показания за случилото се. Те твърдят, че са видели в Цех №1 ярък пламък, който в първия момент им е изглеждал като силен пожар. Те дори са тръгнали да гасят и викат пожарната. Минути по-късно са чули експлозията на склада и видели разрушенията от нея.

Тези показания показват сходство с останалите четири експлозии на територията на България, в които прокуратурата призна участието на руските тайни служби.

Затова и би било логично да стартира ново разследване по взрива на Петолъчката. Най-вероятно изводите биха били, че не всички складове са унищожени от експлозии, а от взривно горене. В повечето сгради околните защитни валове остават непокътнати.

Това поставя под съмнение официалните заключения за производствена авария, по скоро навежда на мисълта, че всеки обект е бил подпален и взривен по отделно. Държавнито обвинение обаче игнорира тези подробности и все още обвиняеми по делото са собственикът на „Берета холдинг“ Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев.

Отравянето на бизнесмена Гербев и последните експлозии на складове с боеприпаси, потвърждават, че руските тайни служби действат в България. Изследователската група Bellingcat документира, че Владимир Мойсеев , руски гражданин с псевдоним Владимир Попов, който е идентифициран от Чешките тайни служби като агент на ГРУ , през 2014 бил 4 пъти в България. Затова и най-вероятно е необходимо да се направят нови експертизи, поне по случая Петолъчката.

Други от От страната и света

Пак спор дали трябва да има винетки за околовръстното в София. Няма да ги въвеждат

Преди 4 години пак имаше същия казус, тогава Борисов като премиер прати шефа на АПИ да вика по площадите, че хората няма да плащат Да има ли винетки за околовръстното шосе на София - този въпрос

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки"

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки". Тя включва разкази, вдъхновени от живота, съобщи БТА.  Темите са много различни

Тайланд се опитва да стане азиатската столица на хазарта

Новото тайландско правителство на Петонгтарн Шинаватра, дъщеря на магната и бивш премиер Таксин Шинаватра, избрано преди едва няколко седмици, се зае активно да реализира един стар план

Евтим Милошев: Приходите през летния сезон са повече, но и проблемите са повече

Летният сезон тази година е в повече – повече приходи, повече туристи, поне официалните статистически данни го показват. Но и проблемите са повече от преди

Гласуват утре оставката на шефа на общинския съвет в Руен

Общинските съветници в Руен ще гласуват оставката на председателя на Общинския съвет (ОбС) Исмаил Осман, който преди дни стана водач на листата с кандидати за народни представители на "ДПС - Ново

>